Annons

Fritt fram för krogar att anordna konserter

zoom Foto: Wallmans, Pite havsbad
Foto: Wallmans, Pite havsbad
NYHETER:  Nu öppnar regeringen upp för konserter, krogshower och uppträden på restauranger med fler än 50 besökare. ”Det är glädjande att vi nu blir kvitt det jag kallar för artistförbudet som påverkat oss enormt mycket”, säger Kristoffer Lundström, vd för Pite havsbad.
Annons

Förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare har varit ett viktigt verktyg för att minska smittspridningen av covid-19. Nu skapar regeringen ett undantag som gör det möjligt för restauranger att anordna krogshower och andra uppträdanden med sittande gäster utan att begränsas av 50-regeln.

– Det här är ett mycket välkommet första steg av lättnader. Undantaget öppnar upp för nya möjligheter för de verksamheter som tidigare blivit kraftigt begränsade av 50-regeln. Många kommer nu kunna genomföra ekonomiskt viktiga krogshower och underhållning exempelvis under julbordssäsongen, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Förordningen som träder i kraft idag, den 8 oktober, innebär att allmänna sammankomster på offentliga serveringsställen inte längre kommer omfattas av några begränsningar gällande antal gäster.

– Givetvis måste verksamheterna fortfarande ha de tillstånd som kan behövas, och göra den anmälan till polisen som kan krävas för att få anordna en krogshow exempelvis. Men det är upp till restaurangägarna att bedöma hur många gäster som kan tas in med hänsyn till de restriktioner som finns, samt den egna lokalens förutsättningar, säger Stefan Lundin.

Pite havsbad laddar om efter krogshowsdebatten

Undantaget välkomnas även av Kristofer Lundström, vd för Pite havsbad. I somras stötte Pite havsbad på patrull när en trerättersmiddag för 250 personer med underhållning av Danny Saucedo stoppades av polisen, trots att kommunen som har tillsynsansvar godkänt evenemanget.

– Det här undantaget ser jag som en rättelse efter den debatt som följde vår inställda krogshow. Det är glädjande att vi nu blir kvitt det jag kallar för artistförbudet som påverkat oss som nöjesarrangör enormt mycket, säger Kristofer Lundström och fortsätter:

– Vi kommer köra en krogshow här framöver och se hur publiken tar emot den och hur allting fungerar. Utifrån det får vi sedan ta beslut om vi ska gå vidare med fler shower framåt. Vi har tidigare inte vågat boka in något nytt, men nu när spelreglerna är tydligare ska vi börja titta på vilka alternativ som finns.

Wallmans ser ljuset i tunneln

Även Wallmans Stockholm som anordnat krogshower sedan 30 år tillbaka tar tacksamt emot regeringens undantag. Verksamheten sattes på paus i våras, men nu börjar man planera för öppning igen.

– Det här innebär att många personer kan få tillbaka sina jobb vilket känns fantastiskt. Vi kommer att starta repetitioner under helgen och är taggade på att välkomna gäster hit igen. Samtidigt är man orolig över att reglerna kommer ändras på nytt eller att vi inte får hit tillräckligt med gäster, säger Annette Ståhl, platschef på Wallmans.

Hon har hittills upplevt regeringens besked som tvetydiga, och hoppas nu att alla frågetecken kring vilka regler som egentligen gäller för krogshower i coronatider kommer att rätas ut.

– Danstillstånd till exempel, behöver vi ett sådant nu även om vi kommer ha vakter på plats som ser till att gästerna sitter ner? Det är mycket som är oklart, men jag försöker att inte fastna med fokus på det som är krångligt, utan fokusera på hur vi kan erbjuda våra gäster en kärleksfull och säker show.