Annons

Fröken Fridhem öppnar igen – med smak av västerhavet

zoom Bettina Salesjö, th, en av ägarna till Strandflickornas Havshotell.
Bettina Salesjö, th, en av ägarna till Strandflickornas Havshotell.
NYHETER. Det började med ett rivningshus, några lånade täcken och en sommaridé som blev ett livsverk. Trettio år senare fortsätter Strandflickorna i Lysekil att utveckla sin verksamhet.
Annons

Efter en efterlängtad köksutbyggnad slår Fröken Fridhem åter upp dörrarna. Restaurangen är en del av Strandflickornas Havshotell, vackert beläget bland Lysekils karaktäristiska rosa granitklippor. Den nya menyn hämtar inspiration från det salta västerhavet och den lokala matkulturen.

– Vi är otroligt stolta över resultatet av utbyggnaden och det nya köket. Nu kan våra gäster njuta av en bredare, mer smakfull meny, säger Bettina Salesjö, en av ”Strandflickorna” bakom satsningen.

 Jul med orientaliska smaker

Utbyggnaden av Fröken Fridhems kök har även förbättrat arbetsmiljön.

– Vi gick från en liten bake off-ugn till ett riktigt restaurangkök med stekbord, kylrum och smart ugn. Det har blivit så mycket bättre för personalen.

Bland höstens nyheter finns Badbetjäntens bookmaker toast, hummersupé och after work vid havet. Lagom till julbordsperioden lanseras ett alternativ för dem som vill testa något lite annorlunda. Årets så kallade julefröjd är en trerättersmiddag inspirerad av sagornas saga “Tusen och en natt”, där Mellanösterns kryddor möter Bohusläns råvaror.

– Vi gillar att leka med teman och skapa något nytt varje år. I stället för ett traditionellt julbord vill vi erbjuda en annorlunda och färgsprakande upplevelse, förklarar hon.

Familjär känsla och nya drömmar

Bettina Salesjö beskriver Strandflickornas verksamhet och sätt att arbeta på som “familjärt och vänligt”. Så har det varit sedan starten under tidigt 1990-tal, när hon och kompisen Åsa Nilsson bestämde sig för att öppna ett vandrarhem – mest för att det var roligt.

– Vi hyrde ett gammalt hus som skulle rivas, slängde in kuddar, sängar, husgeråd och täcken som vi lånade ihop. Första natten kom 35 festglada gäster. Efter tre sekunder var det stopp i avloppet, berättar Bettina Salesjö och skrattar.

“Vi har alltid ett projekt på gång”

Trots en kaosartad start växte idén snabbt till något större. I dag driver duon hotell- och restaurangverksamhet i tre sekelskiftesvillor och två ateljéer vid havet med 22 anställda året runt och dubbelt så många på sommaren. Rekryteringen brukar gå smidigt.

– Vi går mer på personlighet än utbildning. Man kan lära sig jobbet på plats. Genom åren har vi märkt att det viktigaste är att vi anställer olika typer av personligheter, som kompletterar varandra.

Nästa steg blir att utveckla trädgården och skapa fler sittplatser i ett kommande växthus.

– Vi har alltid nya idéer. Det är nog så vi funkar – vi har alltid ett projekt på gång.

Läs mer om Strandflickornas historia och verksamhet här.