Annons

Fullsatt folkfest när Junior-VM kommer till Göteborg

zoom I mellandagarna kommer Göteborg att fyllas av bland annat kanadensiska hockeyfans, enligt Petra Gamerdinger på Göteborg & Co.
I mellandagarna kommer Göteborg att fyllas av bland annat kanadensiska hockeyfans, enligt Petra Gamerdinger på Göteborg & Co.
NYHETER. Efter jul råder det ofta stiltje på stadens hotell och restauranger. Tusentals hockeyfans kommer dock att ändra på det, berättar Petra Gamerdinger på Göteborg & Co.
Annons

När Junior VM i hockey kommer till Göteborg har det Svenska hockeyförbundet ett mål på 150 000 besökare under perioden 26 december till 5 januari.

Det är inte unika besökare, förtydligar Petra Gamerdinger, PR Manager på Göteborg & Co, utan en person kan gå på flera matcher.

– En hel del av publiken bor också i hockeyintresserade Göteborg eller kranskommunerna och kommer hit över dagen. Men, vi har ändå kunnat se att det är många tillresta och att beläggningen på hotellen har hittills varit fin.

Hotell väljer att hålla öppet

Hon berättar att hotellen närmast Scandinavium, där de flesta matcher kommer att spelas, har en väldigt hög beläggning.

– Beläggningsgraden har generellt sett legat mellan 30–40 procent, vilket är ganska högt om man ser till den aktuella perioden. En del hotell som i vanliga fall håller stängt under mellandagarna har valt att hålla öppet.

Ett sådant hotell är Hotel Lorensberg, som ligger nära arenan. Redan för ett och ett halvt år sedan började de få förfrågningar från USA och Kanada.

– Vi tyckte det var kul när förfrågningarna kom in och bestämde att definitivt ha öppet i mellandagarna och över nyår. Nu slutar det med att vi kör på och har öppet hela tiden, även julafton och juldagen. På julafton har vi 25 procent bokat, men veckan efter ligger vi på 50–60 procents beläggning. Det är vi nöjda med, säger Kristofer Lind som driver Hotel Lorensberg.

Förfrågan till 275 restauranger

Mellandagarna är traditionellt sett inte de mest hektiska för stadens restauranger och Petra Gamerdinger säger att det inte är många ställen som håller öppet över storhelgerna. Göteborg & Co gick ut med en förfrågan till 275 restauranger där de också berättade om idrottsevenemanget.

– Alla har så klart inte svarat, men merparten av de som svarade har valt att hålla öppet under jul och nyår.

Petra Gamerdinger tror att tre länder kommer att sticka ut i statistiken över besökare – USA, Tyskland och framförallt Kanada. För fjärde gången arrangerar kanadensiska resebyrån Destiny Tours paketresor till Sverige och JVM.

Utöver själva matcherna har de frågat om boende, aktiviteter och var de kan äta Christmas dinner. Omkring tusen kanadensare är redan bokade.

– För dem är det billigare att komma till Sverige, bo på hotell och äta ute i 10–12 dagar, än att gå på ett slutspel i Kanada. Många av dem kommer redan på julafton och har flera aktiviteter bokade.

Hoppas på folkfest

Förhoppningarna med Junior VM i ishockey är inte bara spännande matcher, utan även att det ska bli en folkfest och en möjlighet för fler att se matcher och bli intresserade.

– Vi ser det som en katalysator att kunna jobba med  större frågor som till exempel social hållbarhet i staden. Hockeyn har ofta kopplats till att att ha en tuff kultur bland sina utövare, men vi vill bredda och ändra den attityden, säger Petra Gamerdinger och fortsätter:

– Till exempel ordnar vi så att alla skolor ska få prova på att spela hockey och i samarbete med Bostadsbolaget får alla som går på fritids under jullovet komma till Frölundaborg och se en match för en mycket billig peng. Det ska vara kul, folkfest och en språngbräda till något större. Precis som vi jobbar med Handbolls VM för damer just nu.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...