Annons

Garbos favorithotell renoveras för hela 150 miljoner

zoom Det ikoniska hotellet får nu en makeover.
Det ikoniska hotellet får nu en makeover.
NYHETER. Greta Garbos favorithotell i Stockholm ska renoveras. Operatören Rezidor och ägaren Svenska Frimurare Orden lägger tillsammans 150 miljoner på att renovera fastigheten som en gång byggdes av ordenssällskapet. 
Annons

Det internationella hotellföretaget Rezidor Hotel Group har förlängt sitt hyresavtal för Radisson Blu Strand Hotel i Stockholm med 25 år. Och nu kommer den ikoniska fastigheten vid Nybroviken att genomgå en fullständig renovering. Under ledning av arkitektkontoret Wingårdhs ska bland annat 17 nya rum byggas, vilket innebär att hotellet totalt kommer att ha 169 rum. Uppgraderingen finansieras genom en gemensam investering på 150 miljoner kronor från Rezidor och stiftelser inom Svenska Frimurare Orden.

Stort investeringsprogram

– Vi är stolta över att fortsätta driva Radisson Blu Strand Hotel, som är ett landmärke i Stockholm, och tackar våra samarbetspartners för deras fortsatta förtroende för koncernen. Strand är en viktig del av vår portfölj i Sveriges huvudstad, säger Wolfgang M. Neumann, vd och koncernchef för Rezidor i ett pressmeddelande.

Det var Svenska Frimurare Orden som byggde Strand Hotel 1912 och det stod klart i god tid inför Sommarolympiaden i Stockholm samma år. Kung Gustav V invigde hotellet och det var starten på en lång rad av kända besökare. Greta Garbo var en av de flitigaste, och hon spelade även in en reklamfilm på hotellets takterrass 1921. Flest kändisar lockade dock nattklubbsdrottningen Alexandra Charles med Alexandra’s. Innestället öppnade i fastigheten i slutet av 60-talet och bland gästerna fanns allt från ABBA till Carl XVI Gustaf. 

För Rezidor som driver sex Radisson Blu-hotell i Stockholm är renoveringen av Strand Hotel en del av koncernens hittills största investeringsprogram i Norden. Under en treårsperiod ska ett flertal hotell i regionen uppgraderas till en kostnad av 110 MEUR.