Annons

”Gårdsförsäljning skulle skapa ny turistindustri”

zoom Foto: Flädie Mat & Vingård
Foto: Flädie Mat & Vingård
NYHETER. Årets vinskörd närmar sig för de svenska vinodlarna, vilket aktualiserar frågan om gårdsförsäljning. Martin Rosvall Hansson, vd på Flädie Mat & Vingård: "Det skulle ge oss alla samma fina möjligheter att utvecklas".
Annons

På Flädie Mat & Vingård utanför Lund har man odlat vin sedan 2007. Lika länge har frågan om gårdsförsäljning diskuterats. Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol från småbryggerier och lokala vingårdar.

Senast gårdsförsäljning av alkoholdrycker utreddes var 2010, och enligt fyrpartiöverenskommelsen i början av året ska regeringen utreda frågan på nytt 2020.

Enligt Martin Rosvall Hansson, vd på Flädie Mat & Vingård, är frågan inte om, utan när Sverige kommer att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

– Jag tror att en tillåten gårdsförsäljning kommer att betyda jättemycket för besöksnäringen. Den stora vinsten blir inte försäljningen av vinet i sig utan allt runt omkring, som hotellnätter och restaurangnäringen. Dessutom kommer butikerna som skapas inte bara innehålla vin, utan väldigt många kringprodukter.

– Det är ingen tvekan om att det kommer att skapas nya arbetstillfällen.

Martin Rosvall Hansson påpekar också att en lagändring inte bara skulle påverka de svenska vinodlarna utan även gårdsbryggerier och cidertillverkare.

– Det skulle ge oss alla samma fina möjligheter att utvecklas.

Vad skulle det innebära för Flädie Vingård?
– Jag är övertygad om att det skulle bli lättare att vidareutveckla verksamheten, men på vilket sätt är svårt att svara på eftersom vi inte vet vilka regler som skulle tillämpas när det gäller till exempel öppettider och sortiment.

Hur ser du på den politiska processen gällande frågan om gårdsförsäljning?
– Nu är det en fråga som behandlas av sociala utskott ur ett folkhälsoperspektiv, men vi ser det som en näringslivsfråga. Vi har diskuterat den här frågan i tolv år och haft besök av diverse politiska partier som har velat prata med oss. Vi är naturligtvis väldigt positiva till gårdsförsäljning.

Hur har årets sommar varit för er del?
– Bra. Det har varit väldigt mycket sol och en del regn, så än så länge ser det bra ut, men det är mycket som kan hända än. Vi börjar förhoppningsvis skörda i mitten av nästa vecka och det är alltid smånervöst. Det är nio månaders arbete som avgörs på nio dagar.