Annons

Glädjebeskedet: Senare öppet på uteserveringar

zoom Senare skål. Uteserveringar i Stockholm får ansöka om en extratimma öppet.
Senare skål. Uteserveringar i Stockholm får ansöka om en extratimma öppet.
NYHETER.  Ända tills klockan 23 ska gäster få vistas på uteserveringar i Stockholm. Det klubbades igenom under måndagskvällen. Beslutet välkomnas av bland andra krögaren Joel Söderbäck. 
Annons

Nu blir det nya regler för serveringstillstånd hos Stockholms restauranger. Uteserveringar får förlängd öppettid ­tills klockan 23 istället för 22 som har gällt tidigare. Dessutom öppnar man upp för så kallade satellitserveringar, som inte är placerade i direkt närhet av en befintlig restaurang.

Dock måste krögare ansöka om ett nytt tillstånd för att kunna få hålla uteserveringen öppen en timme extra.

Ger mer levande stad

– Kortfattat kan jag säga att det här är superpositivt. Det är trevligt att vi går mot det mer kontinentala upplägget att det ska bli enklare för restauranger och mer levande på gator och torg, säger krögaren Joel Söderbäck, vid Linje Tio och Paradiso.

Vid hans restaurang Linje Tio i Hornstull har man sedan tidigare haft ett 23-tillstånd då deras uteservering ligger på en gågata.

– Vi har fått specialtillstånd för att vi ligger på en gågata. Det är bra med de här nya tillstånden. Stockholm blir mer av en storstad som kan välkomna gäster och turister. Jämför man med resten av Europa så har man inte alls den här typen av byråkrati som vi har, säger Joel Söderbäck.

Skulle ni vilja ha uteserveringen öppen ännu senare än 23?

– Kanske. Just nu ser vi över om det går att göra den ännu större.

Visitas chefsjurist Stefan Lundin välkomnar också beslutet om möjlighet att söka senare uteserveringstillstånd

– Det är utmärkt att grundtiden för uteserveringar nu ändras från kl. 22.00 till klockan 23.00. Visita och vår Stockholmsförening har jobbat länge för att få till en sådan ändring och det är förstås väldigt glädjande att vi har nått fram, att kommunen också ser fördelarna med ett ännu mer levande restaurangliv i staden.