Annons

Glest på Sälens restauranger under jul- och nyårsveckorna

zoom Foto: Lindvallens Restauranger
Foto: Lindvallens Restauranger
NYHETER. Trots hög beläggning på Sälens boenden under jul- och nyårsveckorna var det glest med gäster i restaurangerna. ”På kvällarna har det varit i stort sett dött”, säger Anders Nilsson, vd för Lindvallens Restauranger i Sälen.
Annons

Det var mycket folk i svenska fjällen under jul- och nyårsveckorna. Men regeringens varningar, rekommendationer och restriktioner gjorde att barnfamiljerna höll sig borta från restaurangerna.

– Gästunderlaget räckte inte till för alla restauranger, vi märkte att vi kannibaliserade på varandra, säger Anders Nilsson som driver restauranggruppen Lindvallens Restauranger.

Det är främst det allmänna förbudet att servera alkohol från klockan 20.00 och begränsningen om max fyra personer vid ett bord som har bidragit till att restauranger som Lindvallens Wärdshus och Majkens Sylta inte har kunnat ta in så många gäster som man har behövt för att gå runt.

– På lunchen kan vi bara ta in ett begränsat antal, och på kvällarna har det varit i stort sett dött för oss då folk knappt hinner komma hem från skidåkningen innan de måste gå ut och äta för att hinna före klockan 20.00, säger Anders Nilsson.

Redan innan säsongsstarten fick man stänga ned nattklubbsverksamheterna och de populära fonduekvällarna på restaurang Snögubben i backen dit man åker med bandvagn.

– Vi har tappat minst två tredjedelar av våra intäkter, men värst är det för personalen. Vi har tvingats säga upp hälften, vilket betyder att vi måste skicka ut 45 personer i arbetslöshet, säger Anders Nilsson.

Thommy Backner som driver Högfjällshotellet i Sälen vittnar om ett liknande scenario.

– Vi är nöjda med beläggningen på hotellet och lägenheterna, särskilt med tanke på att det var dåligt bokat bara några dagar före julankomsterna. Värre är det med restaurangerna, där vi har tappat ungefär hälften av intäkterna.

Thommy Backner är inte förvånad över tappet på restaurangsidan då nuvarande restriktioner innebär att man förlorar viktig alkoholförsäljning och dessutom får in max en sittning per kväll.

Han är mer bekymrad över kommande veckor fram till sportlovet, då affärs- och konferensgäster under ett normalt år skulle fyllt hotellet.

– Under kommande period skulle affärsgästerna tagit över, och kört konferenser, after ski och nattklubb. Men där är det stendött, om jag ska räkna optimistiskt så kanske vi hamnar på 20 procent jämfört med ett normalt år.

Hur tänker du framåt?

– Det är bara att minimera skadorna så gott det går, det enda man kan styra är personalen och vi har redan fått säga upp stora delar av den. Men sedan tror vi mycket på sportlovet, förutsatt att det inte kommer nya restriktioner.

Anders Nilsson som enbart bedriver restaurangverksamhet, har  svårt att se en ljusning under innevarande säsong.

– Ekonomiskt blir det väldigt tufft. Vi går från cirka 70 miljoner förra säsongen till cirka 20 miljoner kronor i år. Vi måste låna för att kunna fortsätta, och det får konsekvenser många år framöver, pengarna måste betalas tillbaka.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...