Annons

Göteborg dominerade under krogbranschens gala

zoom Ät dig västerut. Det verkade vara budskapet under Restauranggalan som gick av stapeln 17 oktober.
Ät dig västerut. Det verkade vara budskapet under Restauranggalan som gick av stapeln 17 oktober.
NYHETER. Restauranggalan må ha gått av stapeln i Stockholm – men det var Göteborg som ägde hela kvällen. Besökslivs reporter var på plats när västsvenska restaurangeliten sopade banan med resten.
Annons

Det är dags att Go West. I alla fall om man vill tro utgången av den senaste upplagan av Restauranggalan, en branschfest som arrangeras av tidningen Restauranger & Storkök.

Till att börja med: För kvällens mat ansvarade göteborgska kocken Frida Ronge som tillsammans med Nordic Choice öppnar restaurang Tak nästa år. Det serverades en genomgående japansk meny med bland annat dashibuljong, donburi och plommon. 

Kvällens storslam när det kom till priser stod Göteborgs-krögaren Håkan Thörnström för. Hans Thörnströms Kök vann både Årets Matsalsteam och Årets Hållbara krog. Och Krister Dahl, Executive Chef, för Gothia Towers i Göteborg och med fyra kock-OS i bagaget, landade priset Årets Hederspris.

Därefter rullade det på. Sjömagasinets Ulf Wagner, den förste i Göteborg att få en Michelin-stjärna, prisades som Årets Krögare. Kocken Anton Husa från Göteborg, nytävlad i Årets Unga Kock i Manchester, blev Årets Framtidslöfte. Dessutom kammade Gustav Cansund, till vardags servitör på Göteborgs-finkrogen Upper House, hem segern i Årets Servitör.

[LÄS MER: ”Segrade i champagneduell – han är Årets Servitör”]

För Årets Barkoncept stod Bar Hommage, visserligen med adress på Södermalm i Stockholm, men göteborgaren Ola Carlson som ansvarig för driften.

Södra Sverige såg också Grands matsal i Lund få pris som Årets Klassiker och Hörte Brygga prisades som Årets Innovatör medan skåningen Arvid Rosengren, regerande VM-mästare i sommelieri, vann Årets Sommelier.

Fler priser:

Årets Hälsokoncept: Mother, Stockholm.

Årets Krog: Fäviken Magasinet, Järpen.

Årets Kroginteriör, Barsseriet Kungliga Operan, Stockholm.

Årets Kulturrrestaurang, Hvita Hjorten, Lidköping.

Årets Smaksättare, Görvälns Slott, Järfälla