Annons

Göteborg prisas för smart turism och hållbarhet i världsklass

zoom Göteborg toppar även rankingen ”Global Sustainability Index”. Foto: Colourbox
Göteborg toppar även rankingen ”Global Sustainability Index”. Foto: Colourbox
NYHETER. Västkustmetropolen är europeiska mästare på hållbar, digitaliserad och tillgänglig turism.
Annons

Göteborg kammade hem förstapriset i EU-kommissionens tävling ”European Capital of Smart Tourism” och kan nu stoltsera med titeln Europas huvudstad för smart turism. Detta avgjordes på en ceremoni i Helsingfors under onsdagen.

– Titeln markerar starten på en ny era för Göteborg. Vi ska gå från smart till smartare och vi tänker fungera som en motor för hela EU”, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co i en kommentar.

Inkluderande och innovativt

Tävlingen syftar till att belöna två städer varje år som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande lösningar inom turism, och det här året blev vinnarna alltså Göteborg och Malaga. I det göteborgska tävlingsbidraget låg fokus på ambitionen att dela med sig av kunskap och erfarenheter till andra destinationer, något som gick hem hos juryn.

– Vi vet att det lönar sig att investera i hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering, kultur och kreativitet. Titeln kommer hjälpa oss att föra ut det här synsättet i världen, säger Peter Grönberg.

Hållbaraste destinationen

Göteborg toppar även ”Global Sustainability Index”, ett register som världens städer kan gå med i för att jämföra sig med andra destinationer som jobbar med hållbarhet. Detta och EU:s utmärkelse är viktigt för de lokala aktörerna i Göteborg, framhåller Peter Grönberg.

– Det här är ett erkännande till alla våra lokala samarbetspartner som är med och gör Göteborg till en smart destination.