Annons

Göteborg storinvesterar i nya arenor – Scandinavium rivs

zoom Göteborg ska inte bara få en ny stor arena (endast förslag på bild), förhoppningen är även fler hotell och restauranger i området. Foto: Göteborgs Stad
Göteborg ska inte bara få en ny stor arena (endast förslag på bild), förhoppningen är även fler hotell och restauranger i området. Foto: Göteborgs Stad
NYHETER. Ett nytt stort arenakomplex i Göteborg föreslås ersätta Scandinavium. Jätteinvesteringen på 3-3,5 miljarder ligger nu på kommunstyrelsens bord.

– Det får en avsevärd effekt på besöksnäringen, säger Magnus Sigfusson, direktör för stadsutveckling i Göteborg.
Annons

Magnus Sigfusson har lett arbetet med utredningen kring en ny arena i Göteborg, som pågått sedan sommaren 2016. Den nya anläggningen ska ersätta tre arenor i staden.

  • Scandinavium, hemmaplan för hockeylaget Frölunda och konsertscen med plats för 12-14 000 åskådare. Den nya arena får 14-16 000 sittplatser.
  • Lisebergshallen, evenemangshall, med kapacitet för 3 000 gäster. Ersättningshallen dimensioneras för 3500-5000 sittplatser.
  • Valhalla sporthall med idag knappt 500 sittplatser. Den nya ersättningsarenan får en publikkapacitet på 800 sittande.

– I hela arenakomplexet ser vi att det sammantaget blir ca 20 000 sittande publik, fördelat på de tre arenarummen, vilket är en rejäl utökning, säger Magnus Sigfusson.

Scandinavium försvinner på sikt

Den nya arenan placeras strax norr om Scandinavium och Valhallabadet där det idag är bilparkering och idrottsplats.

Scandinavium, som varit ett känt landmärke i Göteborg sedan arenan invigdes 1971, ska på sikt rivas.

– Scandinavium rivs först när ersättningen är färdigbyggd, säger Magnus Sigufsson.

Där Scandinavium och Valhallabadet idag ligger ska det finnas plats för ”evenemangsstödjande kommersiellt innehåll”, enligt den utredning som nu ligger på politikernas bord.

Öppnar för fler hotell och restauranger

Magnus Sigfusson räknar med att det kommer att etableras fler restauranger och hotell i området. Området ligger granne med Gothia Towers, Svenska Mässan och Liseberg och är redan idag krogtätt. Förslaget om den nya arenan är välkommet för besöksnäringen, enligt Magnus Sigfusson.

­– Det har mottagits positivt. Besöksnäringen ser det som en förutsättning för att branschen ska fortsätta vara stark i Göteborg, säger han.

Han har redan haft kontakt med företrädare för besöksnäringen som anmält intresse för att vara med och utveckla området.

Kommunen föreslås stå som ägare till det nya arenakomplexet medan driften ska lägga ut privat, till exempel på någon större evenemangsarrangör.

Prislapp: 3,5 miljarder

Redan till lucia ska ärendet behandlas i Göteborgs kommunstyrelse, såvida det inte bordläggs.

Om förslaget klubbas igenom kan de nya arenorna stå färdiga år 2027. De 3-3,5 miljarder kronor som satsas är en av de största byggnadsinvesteringarna i stadens historia.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...