Annons

Engångsfritt Kulturkalas 2021

zoom Prisfest under Hållbar Besöksnäring; Live Green Festival och Göteborgs Kulturkalas var två av pristagarna. Foto: Besöksliv
Prisfest under Hållbar Besöksnäring; Live Green Festival och Göteborgs Kulturkalas var två av pristagarna. Foto: Besöksliv
NYHETER. Göteborgs Kulturkalas med över en miljon besökare varje år, vinner pris för Årets Hållbara event för sitt arbete med att minska antalet engångsartiklar. "2021 ska vi vara engångsfria, det är dit vi ska", säger Filip Eklund miljöansvarig för Göteborgs Kulturkalas.
Annons

”Göteborgs Kulturkalas har visat på stor initiativförmåga och konkret miljönytta genom att eliminera engångsavfall från tusentals måltids- och dryckesserveringar”.

Så lyder inledningen på motiveringen till varför Göteborgs Kulturkalas fick ta emot pris för sin insats i att göra evenemanget fritt från engångsartiklar.

–För vissa kanske detta arbete inte verkar så sexigt, men jag tycker det är sexigt att jobba med avfall, sa Filip Eklund miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas när han tog emot priset under Hållbar Besöksnäring.

Göteborgs Kulturkalas är en av Nordens största stadsfestivaler. Kalaset äger rum i augusti och har varje år har runt 1,5 miljoner besökare och 80 olika matförsäljare

– Tack vare en fantastisk samverkan i staden, hårt slit men också att vi har vågat gå vidare med en ganska modig satsning. Ännu roligare är att så många har visat intresse för vårt arbete nu i efterhand.

Tillsammans med andra inblandade gjorde Filip Eklund en inventering i mängderna avfall under Kulturkalaset, och konstaterade att en avsevärd mängd bestod av engångsartiklar som man inte kunde ta hand om.

– Det kändes helt vansinnigt. Genom en rad åtgärder har vi lyckats sänka mängden successivt, och satt ett skarpt mål att bli helt engångsfria till 2021. Det är dit vi ska helt enkelt, säger Filip Eklund.

Vad för typ av åtgärder har ni vidtagit?

– Ett initiativ har varit att vi har uppmanat besökare att ta med sig matlåda. 2500 personer tog till sig det. Vi har också haft en portabel disk, så att man har kunnat använda vanligt porslin, samt en engångsfri zon där man har kunnat använda glas.

Det är första året som Hållbar Besöksnäring delar ut priset Hållbart event, det har till syfte att lyfta föredömen och goda exempel inom eventbranschen. Under gårdagen delades även pris ut till Årets Hållbara Event Hederspris till Live Green Festival, Årets hållbara destination som gick till Sveriges Vandringsleder samt och GMIC Swedens Årets Hållbarhetsinsats, till Fotografiska Museet med kocken Paul Svensson vid rodret.