Annons

Gotland redo för unik cykelpark

zoom Gotland bike park är till för både barnfamiljer och motionärer. Foto: Gotland Sports Academy
Gotland bike park är till för både barnfamiljer och motionärer. Foto: Gotland Sports Academy
NYHETER. Under två år har planering och byggnation av Gotland bike park pågått i ett samarbete mellan Slite och Gotland Sports Academy. Till våren är den 20 mil långa terrängbanan redo att invigas. 
Annons

Den nya cykelparken byggs i området kring Slite, Boge, naturreservatet Filehajdar och Hejnum hällar på Gotland. Totalt rör det sig om 20 mil leder i obebyggd vildmark, som tillsammans ska utgöra en av Sveriges största cykelparker för naturcykling såväl som tuffare terrängsport.

– Området är perfekt för cykling, otroligt vacker natur, och med massor av varierande och kuperad terräng, säger marknadskoordinator Lina Ringvall på Gotland Sports Academy.

Det var för två år sedan, på initiativ av Jonas Henning från Gotland Sports Academy, som man tillsammans med semesterbyn Slite Strandby, Slite Utveckling och andra lokala aktörer började undersöka möjligheterna för en cykelpark i området.

Sedan ett år tillbaka har den stora delen av jobbet handlat om att göra i ordning lederna, som är indelade i olika svårighetsgrader.

– Vi ser både proffscyklare och familjer som besökare. Samtidigt som vi vill hjälpa den som vill utvecklas i sin sport och idrott, vill vi att familjer ska kunna ha kul tillsammans. Det ska finnas något för alla, säger Lina Ringvall.

Som ett led i att locka alla sorters cykelsugna har Gotland sports Academy anställt en person som ska arbeta med utveckling av parken och etablera en cykelverkstad för att kunna erbjuda lagning och reparationer av cyklar. Cykelbutik och cykelkurs för dem som vill utvecklas i sin sport är ytterligare delar av initiativet.

– Vi har redan besökare från hela Sverige som kommer för att cykla, men målet är förstås att detta ska expandera.

Ser ni ett generellt växande intresse för cykling och cykelturism?

– Vi ser att fler och fler vill cykla och att det blir mer och mer som en hobby snarare än bara ett transportmedel. Cykling är också något du kan göra större delen av året och det är det vi vill uppmuntra. Att man kan komma till Gotland även på höst, vinter och vår på en aktiv semester, säger Lina Ringvall.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...