Annons

Gotland: ”Vi väntar oss 60 procent av gästerna i midsommar”

zoom Frida Ganshed på Gotlands besöksnäring förbereder sig för många turister under midsommarhelgen.  Foto: Pressbild/Colourbox
Frida Ganshed på Gotlands besöksnäring förbereder sig för många turister under midsommarhelgen. Foto: Pressbild/Colourbox
NYHETER. Gotland är en populär midsommardestination och även om Frida Ganshed är orolig för ökad smittspridning är besöksnäringen eniga om att det ska gå bra.
Annons

Den 4 juni meddelade regeringen att man släpper på restriktionerna för inrikes resande för symtomfria personer. Glädjen över beskedet var stor på Gotland från en besöksnäring som på flera håll hade förberett sig på en nattsvart sommar.

Men med beskedet kommer även en risk med att destinationen lockar för många besökare och att risken för smittspridning tilltar.

Hur ser då Frida Ganshed på Gotlands besöksnäring på risken för överbefolkning över midsommar?

– Färjorna kör inte med full kapacitet och många flygbolag har reducerat antalet flygningar i sommar så jag bedömer inte att risken är särskilt överhängande. Det skulle i så fall röra sig om vissa begränsade platser, exempelvis populära campingar.

Hur har ni förberett er och näringen ni företräder?
– Vi har från den lokala besöksnäringen gått ut med ”trygghetnormer” som gäller hela Gotland. Initiativet heter ”Tillsammans tar vi ansvar” och syftet är att sprida information ombord på färjor, i offentliga miljöer och ute i verksamheterna. Materialet är framtaget tillsammans med Region Gotland som också använder det i sin kommunikation.

Har ni gått ut med några särskilda riktlinjer, ytterligare begränsningar eller regleringar på lokal nivå?
– I ”Tillsammans tar vi ansvar” har vi utgått från Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Det handlar mycket om att hålla avstånd, god handhygien och att den som har sjukdomssymptom ska stanna hemma. Materialet ska användas för att rent krasst visa vad vi gör i våra verksamheter och hur vi tar ansvar. Det är också ett sätt att signalera att vi förväntar oss att även gästen tar sitt ansvar.

Förra veckan lanserade Visita ”Safe to visit” som ska vara ett stöd för besöksnäringen, vad tycker du om det?
– Vi är glada att de har valt att skapa materialet och det kan vara ett bra stöd för campingar, hotell, restauranger, med mera. Skillnaden mellan ”Safe to visit” och ”Tillsammans tar vi ansvar” är att vi i våra riktlinjer tar ett lite större grepp och även innefattar offentliga miljöer som badstränder och själva resan till Gotland. Ett helhetsgrepp för en trygg upplevelse helt enkelt.

Reserestriktionerna är upplösta, tror du att det finns en risk för att hårdare regler inom kort igen?
– Det är jag såklart orolig för. Det var bland annat därför vi tog initiativ och träffade Region Gotland som har tillsynsansvar. Vi har en gemensam önskan om att det här ska bli så bra som möjligt. Vi tycker båda att det är viktigt att vi har en bra dialog och inte bara får förordningar att förhålla oss till från regionens sida.

I stort – hur ska ni göra för att kunna säkra en trygg midsommarhelg på Gotland?
– Vi ska se till att verksamheterna inte tar in för många besökare – vi kommer att ha cirka 60 procent av gästerna jämfört mot en normal midsommarhelg. Sen är det förstås en förutsättning att vi är noga och följer både nationella och lokala riktlinjer.