Annons

Gotlandsbåten startar ny färjelinje med priskrig

zoom Snart igång. Gotlandsbåten vill starta priskrig.
Snart igång. Gotlandsbåten vill starta priskrig.
NYHETER. Den 28 april startar nya Gotlandsbåten sin trafik. Konkurrensen med befintliga Destination Gotland om kunderna väntas resultera i ett priskrig. ”Vi kör för fetmtionio kronor per person på utvalda avgångar, det är samma pris som år 1978”, säger Ralph Axelson, vd för Gotlandsbåten.   
Annons

Efter försenad lansering är nu snart Gotlandsbåten igång på Östersjöns vatten. Dröjsmålet berodde på att det fartyg som Gotlandsbåten skulle hyra från en grekisk redare inte levererades enligt avtal.

Gotlandsbåtens vd, Ralph Axelson, ser nu fram emot att börja i trafik den 28 april.

Ökad frekvens ger fler besökare

– Det känns fantastiskt, jag står ombord nu och vi är på väg in i hamnen i Nynäshamn. Det är en härlig tid vi har framför oss. Vi har legat i Stockholm en vecka för att visa upp fartyget och i helgen åker vi till Visby, säger han.

Med ytterligare en färjelinje finns alla möjligheter för att öka antalet besökare till Gotland.

– Mängden turister har varit den samma i många år. Men det kommer att ändras när vi kommer igång. Vår branschkollega Destination Gotland har redan ökat sin frekvens på Nynäshamnslinjen, så det kommer att bli en bra sommar för Gotland. Det är så viktigt för oss att vi till en början kommer att gå plus minus noll, säger Ralph Axelson.  

Enligt honom kommer priset att vara en viktig konkurrensfaktor.

Lockar nya resenärer

– Här kommer vi att vara en utmanare, det har hittills varit dyrt att åka till Gotland. Priskriget har redan börjat och vi kör för femtionio kronor per person på utvalda avgångar, det är samma pris som år 1978.

Det som utmärker Gotlandsbåten är att bolaget trafikerar både Nynäshamn – Visby och Västervik – Visby, det gör att de kan attrahera kunder från hela Göteborgsmarknaden. De har också den kortaste överfartstiden, mellan Västervik och Visby tar resan drygt två timmar.

– Den handlar om stora mängder jobb på kort tid för att få igång ett sådant här projekt. Sedan var det tufft att behöva montera ner ett företag och säga upp fantastiska kollegor från Gotlandsbåten. Men nu kan vi återanställa vissa av dem. Vi kommer även att nyanställa ett femtontal personer inför säsongen, säger Ralph Axelson.   

Vad får inte gå fel inför starten?

– Det är mycket, allt måste fungera logistiskt. Jag känner mig rätt lugn, men du kan aldrig förutse vad som kan hända.

Hur ser det ut med antal bokade biljetter?

– Bokningsläget känns bra och det är för tidigt att uttala sig,  säger Ralph Axelson.   

Gotlandsbåten kommer inte bara boosta gotländsk besöksnäring. I Västervik, dit en av turlinjerna går, ser man positivt på lanseringen.

– Det här kommer att bidra till ett ökat flöde av människor till kommunen och det är ett välkommet tillskott. Vi ser Västervik – Gotlands-linjen som en riktigt stark semesterkombination som vi hoppas att många vill utforska, säger Hanna Hägg, turistchef i Västervik. 

 

Texten uppdaterades klockan 1250 fredag 22 april