Annons

Gröna Lund visar upp största utbyggnaden i modern tid

zoom Gröna Lund vill bygga ut med 8 000 kvadratmeter, det blir den största investeringen i nöjesparkens historia. Foto: Gröna Lund
Gröna Lund vill bygga ut med 8 000 kvadratmeter, det blir den största investeringen i nöjesparkens historia. Foto: Gröna Lund
NYHETER Nya åkattraktioner, nya restauranger, ny ponton – och historisk bebyggelse. Det är några av planerna när Gröna Lund nu presenterar den största utbyggnaden i modern tid.
Annons

Gröna Lund lockar varje år drygt 1,5 miljoner besökare, och nöjesparken behöver bli större, enligt Christer Fogelmarck, vd för Pars and Resorts. Idag skickas förslaget på Gröna Lunds utbyggnadsplaner ut på samråd och allmänheten får möjlighet att se vad Stockholms Stad och Gröna Lund har för planer för det som idag är en parkeringsplats.

Fyra års planering

I slutet av 80-talet förvärvade Gröna Lund Kvarteret Skeppsholmsviken, en plats som i dag utgörs av en stor parkering. I fyra år har man planerat för hur platsen kan nyttjas. Nu får allmänheten för första gången se vad Gröna Lund har för visioner för platsen i samband med att detaljplanen för parkens planerade utbyggnad skickas ut på samråd.

– Tanken är att skapa ett helt nytt område som människor både utanför och innanför parken kan njuta av. Arkitekturen ska knyta an till befintlig Djurgårdsbebyggelse och byggnader som har funnits där tidigare, säger Christer Fogelmarck.

Planen föreslås medge ett nytt tivoliområde omgärdat av en randbebyggelse längs Falkenbergsgatan och Allmänna Gränd. Väster om den nya delen föreslås ett allmänt torg och en ponton som gör det möjligt för allmänheten att röra sig runt nöjesfältet längs vattnet.

– Det här är ett jättespännande skede där vi får visa hur vi vill att det ska se ut runt omkring. Innanför kommer det bli attraktioner i världsklass och bra restauranger, men det är långt kvar tills vi vet exakt hur det kommer se ut.

Allmänheten får tycka till

Detaljplanen har tagits fram tillsammans med Stockholms Stad och ligger ute till den 31 januari 2018. Fram till dess har allmänheten möjlighet att komma med synpunkter. Enligt Christer Fogelmarck handlar det om en investering i miljardklassen. Hans förhoppning är att detaljplanen ska fastställas 2019 och att de första spadtagen ska tas 2021.

Gröna Lund har slagit besöksrekord flera år i rad, så även i år. I år har parken haft nära 1,7 miljoner besökare.

– Det känns fantastiskt, säger Christer Fogelmarck. Vi investerar allt överskott i våra parker och för oss är det ett kvitto på att de satsningar vi gör är rätt. Vi har rätt bra självförtroende just nu.

Lockar allt fler besökare

– På bara tio år har Gröna Lund ökat sina besökssiffror med 50 procent och vi måste möta den efterfrågan. Därför känns det underbart härligt att kunna presentera Gröna Lunds största utbyggnad i modern tid.

Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...