Annons

Guide Michelin börjar ranka hotell

zoom Gwendal Poullennec, internationell chef för Michelinguiden som även börjar ranka hotell från och med nästa år. Foto: Guide Michelin
Gwendal Poullennec, internationell chef för Michelinguiden som även börjar ranka hotell från och med nästa år. Foto: Guide Michelin
NYHETER. ”High-end-marknaden talade och vi lyssnade”, säger Michelinguidens högsta chef Gwendal Poullennec till Besöksliv.
Annons

Efter att i snart 100 år ha delat ut eftertraktade stjärnor till restauranger runt om i världen, presenterar Michelinguiden (Guide Michelin) nu en helt ny urvalsmodell inriktad på hotell.

Med hjälp av den nya utmärkelsen ”Michelin-nyckeln” kommer mer än 5000 hotell i 120 länder att betygssättas. Den första hotellrankningen kommer att presenteras under 2024 och för att tilldelas en nyckel förväntas hotellen ”lyfta gästfrihet till en konstform och skapa unika upplevelser för resenärer”.

Besöksliv har ställt några frågor om den nya hotellrankningen till Gwendal Poullennec, internationell chef för Michelinguiden.

Varför har Michelinguiden bestämt sig för att även ge sig in på hotellrankning?

– Våra undersökningar visade att användare av Michelinguiden letade efter exklusiva hotell för att komplettera sin kulinariska upplevelse, men att processen att hitta sådana hotell var en prövning. Så i huvudsak talade high-end-marknaden och vi lyssnade, säger Gwendal Poullennec och fortsätter:

– Michelinguiden har alltid rekommenderat hotell, men historiskt sett gjorde vi detta mer som en praktisk rekommendation till våra restauranggäster: ”Om du besöker denna Michelin-restaurang är det här de närmaste tillgängliga hotellen.” Beslutet att börja betygsätta hotellen i termer av excellens, drevs fram av den ökande efterfrågan på ett opartiskt, icke-kommersiellt och exklusivt hotellutbud.

Kommer upplägget att likna systemet med Michelin-stjärnor för utvalda restauranger? Om inte, hur kommer det att särskilja sig?

– När det kommer till den strikta kontrollen utförd av välutbildade inspektörer, ja, där kommer nyckelkonceptet att likna vårt koncept med restaurangstjärnor. Ett Michelin-nyckelhotell kommer att testas och godkännas av minst två av våra inspektörer, ett kollegialt beslut baserat på ett specifikt system av kriterier som inte bara handlar om kvaliteten på ett rum. Det handlar mer om den övergripande upplevelsen av vistelsen, säger Gwendal Poullennec.

Han framhåller att det främsta syftet med Michelin-nycklarna är detsamma som med Michelinstjärnorna – att vara transparent och att erbjuda en verklig hjälp för resenärer på jakt efter ett hotell av hög kvalitet.

– Men det kommer också att finnas viktiga skillnader i hur hotellurvalet går till, vilket vi kommer att beskriva närmare under 2024, tillägger han.

Det finns ju ett europeiskt stjärnsystem för hotell idag. Hur kommer Michelin-nycklarna främst att skilja sig från den typen av rankning?

– Den största skillnaden är att vi bara kommer att titta på hotell som har potentialen att vara hotellens crème de la crème, precis som Michelinstjärnorna representerar den översta delen av restauranger. Andra system har en bredare räckvidd, hela vägen från 1 stjärna till 5 stjärnor. Vi har ännu inte kommunicerat vilken skala vi kommer att använda, men den kommer att vara snävare än dagens hotellbetyg, säger Gwendal Poullennec och fortsätter:

– Dessutom är våra kriterier inte desamma som det nuvarande klassificeringssystemet för hotell i Europa, vilket i vissa avseenden kan vara ganska ålderdomligt. Vi kommer att titta på vad som är mest relevant för den moderna lyxresenären, till exempel om det finns en lounge där du kan sitta och arbeta eller koppla av, snarare än möjligheten att arbeta på hotellrummet.

Gwendal Poullennec ser Michelininspektörernas oberoende som den främsta nyckeln i urvalet av Michelin-nyckelhotellen.

– Vi kommer att göra vår egen bedömning oavsett hur hotellen har betygsatts av andra system. Vår ambition är givetvis att vårt nya hotellbetygssystem ska få lika mycket förtroende och betydelse som vårt restaurangbetygssystem har fått, säger han.

Redan nu går det att gå in på Michelinguiden för att se vilka 5000 hotell och boenden över hela världen som är aktuella för Michelin-nyckeln från och med 2024.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...