Annons

Guld i Toronto: Svensk kock vann Copper Skillet

zoom Niclas Jansson, nybliven guldmedaljör.
Niclas Jansson, nybliven guldmedaljör.
NYHETER. Niclas Jansson, 26 år och köksmästare på Sigtunahöjdens restaurang Skog, vann juniorklassen i kocktävlingen Copper Skillet som avgjordes i Toronto igår.
Annons

Grattis! Hur känns det?

– Jag har tävlat tidigare och alltid kommit tvåa, och nu gick det vägen – det är klart att det är både skönt och roligt!

Det var en nationell tävling först och sedan europeisk, nu möttes vinnarna från olika världsdelar. Vad var svårast?

– Den här tävlingen gick bäst av alla tre. Nu hade jag kontroll och kände mig lugn och kände mindre tidspress. Jag gick in i det bra och var bekväm eftersom jag vunnit de tidigare delfinalerna. Jag har tagit lärdom på vägen, om vad som krävs i tävlingssammanhang. Som att lägga upp sitt arbete rätt, eftersom det är en så tidsbegränsad tävling och så lite information.

Ni hade femton minuter att välja ingredienser och planera, sedan 30 minuter för tillagning. Vilka ingredienser valde du?

Först blev jag ställd för det fanns fem protein och fisk och skaldjur, som jag gillar att arbeta med, saknades. Men då tog jag biff och tempeh. Det gäller att hålla fast vid den första tanken.

Vad lagade du?

Brynt biff och tempeh. Jag kokade in vit sparris med citron och vinäger och stuvade blomkål och äpple med lönnsirap – lönnsirap var alla tvungna att använda. Och så använde jag pumpafrön, blomkål och äpple. Och gjorde en sky med lök, äpple och lönnsirap.

Vad är du mest nöjd med?

Att det lönar sig att fortsätta försöka nå sina mål – jag kom tvåa tre år i rad. Men hårt arbete lönar sig. Så det är jag mest nöjd med det, att det går om man vill och att man tar lärdom.

Tävlingen ska lyfta matens och kockarnas del i IACC:s mål att leverera extraordinära mötesupplevelser. Förändrar vinsten din bild av ditt arbete på Sigtunahöjden?

Man blir lite tryggare i sig själv och det man gör och då kommer det synas i arbete – en annan energi. Jag älskar att tävla, jag har hållit på med lagidrotter som liten och jag kommer fortsätta att tävla. Det är en rolig tävling och fler som kan borde ställa upp!