Annons

Guldregn över Stockholms bästa restauranger

zoom Prisutdelning. Restaurangentreprenören Constantinou lyfte frågan om fler kvinnliga kockar och krögare från scen.
Prisutdelning. Restaurangentreprenören Constantinou lyfte frågan om fler kvinnliga kockar och krögare från scen.
NYHETER. Under måndagen gick den prestigefyllda Gulddrake-galan av stapeln. Där prisades bland annat en nyöppnad ramen-bar och två av Gamla Stans restauranggrannar.
Annons

Hundratals marschaller lyste i vinterkvällen upp vägen in till restaurang K-märkt där den glammiga branschgalan som årligen samlar många ur restaurangbranschens elit gick av stapeln. Stämningen var minst sagt på topp när man skulle applådera fram kollegor som, enligt Dagens Nyheter och Gulddraken, varit extra bra under förra året.

Ställen i Gamla Stan extra bra

Barkonceptet Bottles prisades för sin verksamhet. I kategorin budget vann nya Ai-Ramen, en japansk ramen-bar, som öppnade så sent som i oktober förra året. Mellankategorin kammades hem av Gamla Stan-stället The Flying Elk med Björn Frantzén som krögare. Bara några kvarter bort från deras adress ligger vinnaren i kategorin lyx, Omakase Köttslöjd vars krögare Daniel Crespi fanns på plats på scen för att motta priset tillsammans med sitt team.

– Jag är jättejätteglad, man kan känner att vi har varit duktiga. Jag älskar Maria, Alva är cool och Majken är kär i bartendern. Ok?, svarade Daniel Crespi på frågan hur det kändes att få priset.

Hans Omakase Köttslöjd med bara 15 sittplatser öppnade så sent som i september förra året och har varit en toksuccé både vad det gäller bokningsläget och hos recensenter.

Det delades även ut tre hederspris.

Restaurangentreprenören Ricard Constantinou, för femte gången förärad med en drake, korades till Årets Matvisionär. Constantinou ligger bland annat bakom nyöppnade Teatern i Ringens centrum, K25, och kedjan Panini Internazionale. Han berömde branschens duktiga entreprenörer men höjde också rösten i en önskan om att få in fler kvinnliga krögare och kockar.

– Vi måste arbeta med det här tillsammans och bli bättre, sa han.

Under kvällen hyllades även sommelieren Erika Lindström från Spritmuseum för sin excellenta service och Seyhmus Ceylan som Årets vegohjälte samtidigt som krögarkändisen Erik Vidergård slog världsrekord i att bygga champagnetorn.