Annons

Gymnasie-SM: ”Helt oväntat att vi tog guld”

NYHETER. Vänligt bemötande, godsaker från Skåne, bakad kolja och inkokta, flamberade plommon. Det var några av de faktorer som ledde till vinst i lördagens rafflande Gymnasie-SM.
Annons

I lördagens final i Gymnasie-SM, arrangerat av Visita, dallrade luften av spänning. Det som deltagarna ägnat månader av förberedelser åt skulle nu avgöras under ett sista praktiskt prov.

– Vi var galet nervösa och trodde verkligen inte att vi skulle vinna. Till slut kom Svante och jag överens om att bara gå in och köra vårt race, säger Amanda Lydahl från Wisbygymnasiet som tävlade i kategorin Kök tillsammans med Svante Melander.

– När vi fick veta att vi vunnit guld kändes det helt oväntat, det kom som en chock, fyller Svante Melander i.

Hårddrillades av coach

Under hela hösten har Amanda och Svante förberett sig på tävlingen, som i helgen avgjordes i Malmö. En vecka före tävlingen tog de ett avbrott från sin APL i Stockholm, for hem till Gotland där de hårddrillades bland annat av sin coach och lärare Laila Lövkvist.

– Amanda och Svante är väldigt ambitiösa, de kollar mycket på matlagningsmoment på Youtube och läser kokböcker, samtidigt som de tränar praktiskt, kommenterar Laila Lövkvist lagets vinst.

Med en förrätt bestående av kolja bakad i ugn, friterad grönkål, stekt havskräfta och en hollaindaisesås med yuzo, en huvudrätt av tupp, lökskålar, bakad rotselleri och skum baserat på skråvet och slutligen en dessert med inkokta, flamberade plommon och petit choux fick laget juryns smaklökar att dansa och hjärtan att smälta och vinsten var given.

 

Fick lösa turist-case

Ungefär samtidigt tampades Felix Nordström och hans lagkamrat Oliwia Skoog från Rönnowska gymnasiet med jobbiga situationer som kan uppstå inom besöksbranschen. De två tävlade i turismklassen, och fick lösa en rad kluriga case, allt från ett tänkt scenario med ett busslass matförgiftade turister på autobahn till missnöjda kunder i en hotellreception.

Dessförinnan hade de jobbat stenhårt på att sälja in Skåne i alllmänhet, och Falsterbo i synnerhet. 

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter