Annons

Hajpade Hotel Borgen i Örebro har smygöppnat

NYHETER. Den riktiga invigningen sker i april, men Hotel Borgen i Örebro har redan smygöppnat. Intresset för vad Nordic Choice har gjort med den anrika byggnaden är stort.
Annons

Den pampiga byggnaden må vara från 1891, men hotellet därinne är splitter nytt. Clarion Borgen smygöppnade 15 februari och energin är på topp. I foajén hörs Ernst Kirchsteigers omisskännliga sjungande röst.

Han och hans fru Ulla har tittat förbi och sitter i en soffgrupp och pratar med hotellets chef Inger Salomonsson. Det blänker om inredningen i restaurangdelen, där inredningsarkitekten Helena Allard valt att låta krom samsas med koppar och mässing. En låda apelsiner mot den omgivande metallen adderar ytterligare energi.

– Ursäkta att du fick vänta!            

Anrik byggnad      

En minut efter avtalad tid räcker Inger Salomonsson fram handen. Hon har 19 år på Quality Hotel vid Eurostop i Örebro i ryggen och är en av Nordic Choice allra första hotellchefer i Skandinavien. Nu rattar hon Petter Stordalens finsatsning i en av Örebros mest anrika byggnader. Här inne växte Hjalmar Bergman upp och här hade Nerikes Allehanda sin redaktion från 1934 fram till 2013. Närmaste grannar är Frimurarelogen från 1884, Gamla teatern från 1853 och Örebro slott, vars äldsta delar dateras till mitten av 1300-talet.

Fastigheten direkt bakom borgen ingår också i hotellet. Där tillverkades en gång i tiden skor. Totalt ska Hotel Borgen rymma 125 rum. Idag är 58 av dem öppna och resterande färdigställs i dagarna, försenade av en svår vattenläcka.

– Vi betonar att det är en smygöppning vi haft, så att alla ska ha överseende med att allt inte är på plats än. I april blir det en riktig invigning. Vi hoppas att Petter kommer, men det är inte säkert. Det är ju många hotell som öppnar, säger Inger Salomonsson. 

Middag ingår i rumspriset

Hotell Borgen är ett Clarion Collection-hotell, vilket innebär att eftermiddagskaffe och middag ingår i priset. Vana Collection-gäster gör sig snabbt hemmastadda, kommer ner från rummen i tofflor och tillbringar mycket tid i lobbyn. I restaurangen finns ett par bord som är högre än de övriga och påminner om bardiskar. Vid dem är det tänkt att de gäster ska sätta sig som gärna samtalar med andra ensamresenärer.  

– Särskilt de som är ute tre-fyra dagar i veckan gillar att äta middag på hotellet, och det blir en riktig hemmakänsla, säger Inger Salomonsson.

Något ytterligare arrangemang än afternoon-tea står inte med i hotellchefens plan, men hon har redan diskuterat någon form av samarbete med Gamla teatern.

Hela tusen personer sökte de 25 utannonserade tjänsterna. Förvånansvärt få av de sökande var från övriga hotell i staden, enligt Inger Salomonsson.

– Ja, jag vet inte. De kanske hade blivit tillsagda, eller är naturligt lojala. Många som sökte var direkt överkvalificerade men hade en dröm och många kom direkt från skolan. Någon sa till mig att när man öppnar nytt är det bra med ny personal, men jag vill gärna ha medarbetare med erfarenhet.

Bokning på drop-in

Intresset för hotellet är stort även bland flanerande örebroare. Receptionen får ta emot många oanmälda besök av människor som vill se hur den tidigare tidningsredaktionens lokaler har förvandlats.

– Många bokar rum samtidigt. De konstaterar att det ju inte finns något som hindrar att de bor på hotell i sin egen stad, säger Inger Salomonsson. 

Hotellet har varit fullbelagt flera av dagarna sedan smygöppningen och bokningsläget ser bra ut framöver.

– Priset skiftar ju, men suiten kommer att kosta omkring 3000 kronor natten och det mindre tornrummet, rum 411 – som är mitt favoritrum – kommer kanske kosta 1500 kronor vissa nätter, säger Inger Salomonsson.  

Hon konstaterar att 2015 var ett fantastiskt bra år i Örebro, tack vare att staden firade 750-årsjubilum, stod värd för SM-veckan, Bridgeveckan och konsteventet OpenArt med mera. Därför blir det svårt att nå samma nivå 2016.

– Vi har som de flesta hotellen i stan satt prognosen för 2016 något lägre.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...