Annons

Håkan Thörnströms nya uppdrag: Matleda kulturrestauranger

zoom Nytt uppdrag. Håkan Thörnström blir kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger.
Nytt uppdrag. Håkan Thörnström blir kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger.
NYHETER. Stjärnkocken Håkan Thörnström har lagat hem nytt uppdrag. Han blir kreativ matledare för kulturrestaurangerna inom Rasta Group.
Annons

Han har vunnit Kockarnas Kamp, lagat Nobel-middag och hans restaurang har en stjärna i Guide Michelin. Nu blir Håkan Thörnström kreativ matledare på Haga Forum, Skansens- och Dramatens restauranger samt Trädgår’n i Göteborg och Rådhuskällaren i Malmö.

 

Testade med julbord

Första uppdraget? I juni kommer smörgåsbordet på Solliden på Skansen att vara signerat Thörnström.

Fredrik Tervaniemi, Rasta Kulturrestauranger, är mycket nöjd med värvningen.

–Håkan är en av Sveriges bästa kockar och vi besöker Thörnströms Kök ofta på grund av den fantastiska maten och känslan. Genom Albert, chef på Trädgår’n i Göteborg, blev vi sammankopplade eftersom de är vänner sedan tidigare. Och redan vid första mötet kände vi direkt att det var rätt! säger han.

Det var i oktober 2015 som Rasta Group förvärvade restaurangerna. Fredrik Tervaniemi berättar att idén om ett kvalitetshöjande samarbete med en stjärnkock är ett nytt tänk som beprövades i julas.

–Utifrån vårt samarbete med Håkan Thörnström under julen 2016 på Skansen har vi hittills en mycket god erfarenhet av detta, och vi kände direkt att Håkan tillsammans med vår nya köksmästare Peter Kappen lyfte julbordet till en ny nivå.

 

Villiga att satsa

Håkan Thörnström ser det hela som ett spännande uppdrag,

–Företaget är beredda och villiga att satsa för att både säkra och konstant höja och utveckla sin produkt. Sedan är hela ägarfamiljen Tervaniemi väldigt sköna och trevliga personer att ha att göra med, säger han.

På Skansen blir du ”granne” med en annan känd Göteborgs-kock, Jonas Dahlbom, som är kreativ gastronomisk ledare på Gröna Lund (och dessutom ett förflutet på Trädgår’n). Har det blivit mer accepterat på er nivå att ta sig an sådana här stora uppdrag och inte bara hålla sig till finlir på en enskild restaurang?

– Allt har sin charm… Att både syssla med finlir och matlagning i större omfattning gör en mer komplett som matlagare.

Bland annat ska du signera ett klassiskt smörgåsbord. Hur kommer du att sätta din egen prägel på det?

– Vi är mitt i det arbetet. Det blir klassiskt såklart med allt vad det innebär. Sedan kommer vi att styra in det på mer ekologiskt och såklart en del mer moderna rätter. Räkna med en tydlig västkustkänsla i delar av smörgåsbordet. 

Hur kommer arbetet att fördelas mellan dig och respektive ställes köksmästare? Vad blir din roll?

– Jag kommer finnas nära de operativa kökscheferna både som bollplank och med mer direkta idéer. Allt skall dock tas fram i gemensam anda.

Kommer det att finnas en röd tråd rent menymässigt som gästen kommer kunna märka på de olika restaurangerna?

– Varje restaurang har sina egna förutsättningar och även inriktning så mitt arbete kommer att anpassas till respektive ställe. Den röda tråden blir min stil i matlagningen. Stor fokus på toppråvaror, ekologiskt, rak och riktig matlagning.

Finns det någon av restaurangerna som du ser som en extra utmaning och varför?

–Solliden på Skansen är nog det stället. Stort så det räcker. Att samarbeta med kökschef Peter Kappen där är mycket givande.

Uppdraget innebär ställen i Malmö och Stockholm bland annat. I Göteborg driver du stjärnkrog i egen regi. Hur ska du fördela din tid? 

–Haha, ja det där med tid är ju alltid lite intressant. Mycket löser man via dator, men det blir såklart en hel del på platsarbete också. Eftersom jag inte gillar att sitta still passar detta mig bra. Med bra planering och lite flexibilitet ser jag inga problem med detta. Man hinner göra rätt mycket på en arbetsdag.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter