Annons

Hållbar platsutveckling vid Hornborgasjön får miljonstöd

zoom Området runt Hornborgasjön har ett högt besökstryck. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com
Området runt Hornborgasjön har ett högt besökstryck. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com
NYHETER. Visit Hornborgasjön får en miljon kronor av Tillväxtverket för att satsa på hållbar plats- och destinationsutveckling. Området har ett högt besökstryck och satsningen ska bidra till att stärka naturturismens förutsättningar.
Annons

Av de 150 projekt som sökte pengar från Tillväxtverket beviljades 12 av projekten stöd. Ett av dem var Visit Hornborgasjöns projekt ”Turism vid Hornborgasjön – arbetsmetoder för långsiktigt hållbar omställning med fokus på destinationsutveckling i samklang med samhällsplanering och regionala processer”.

Målet med projektet är att kommunerna som ingår i Visit Hornborgasjön – Skara, Skövde och Falköping – ska vara nationell modell för ett område som utvecklas i en hållbar riktning. Det långsiktiga målet är att destinationsutveckling och besöksnäringen får en tydligare roll i samhällsplaneringen i området.

I motiveringen skriver Tillväxtverket bland annat att ”området runt Hornborgasjön utgör med sina natur- och kulturvärden och höga besökstryck ett bra exempel där projektets resultat också bidrar till att stärka naturturismens förutsättningar”.

Projektet startar omgående och pågår till och med april 2022. Förutom Visit Hornborgasjön finns Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Platåbergens Geopark och Turistrådet Västsverige med som samverkanspartners.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...