Annons

Han är Sveriges bästa hållbarhetschef 2020

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Kaj Török, hållbarhetschef på Max Burgers är Sveriges bästa hållbarhetschef 2020 enligt Aktuell Hållbarhets läsare.
Annons

Smaken är Max Burgers hemliga klimatvapen, säger Kaj Török, som menar att det är smaken blir avgörande för planetens framtid.

– Smak är väldigt mycket kultur. Ett bevis på det är ju att vissa äter surströmming i Sverige. För oss på Max är smaken vårt hemliga klimatvapen. Ju godare klimatsmart mat vi kan göra, desto mer kan vi minska våra klimatutsläpp, säger Kaj Török till Aktuell Hållbarhet, vars läsare och jury har utsett honom till Sveriges bästa hållbarhetschef 2020.

Han har jobbat med Max Burgers sedan 2007, och blev anställd som hållbarhetschef 2016. På fyra år har försäljningen av vegetariska hamburgare ökat från en andel på 2 procent till 22 procent 2019, enligt Aktuell Hållbarhet.

Hur tycker du att företag bäst kommunicerar sitt hållbarhetsarbete utåt? 

– När företag kommunicerar hållbarhet som ligger i linje med företagets egna kultur och sin kärnaffär så blir det oftast trovärdigt, transformativt och intressant. Kommunikationen måste vila på stabila bevis på den hållbarhetsnytta som hävdas. Samtidigt måste kommunikationen vara modig för att kunna sticka ut från mängden.

Juryns motivering:

”Kaj Török har avancerat Max hållbarhetsagenda och bidragit till att göra hållbarhet till en viktig del av Max företagsstrategi. Kaj Török har också bidragit till att Max Burgers hållbarhetsarbete i dag har en folkbildande effekt. Max Burgers hållbarhetskommunikation göms inte i företagets hållbarhetsredovisningar utan når i stället ett stort antal människor ute i företagets restauranger.”

Aktuell Hållbarhet har delat ut utmärkelsen Sveriges Bästa Hållbarhetschef sedan år 2014. Vem som utses till vinnare baseras på ett stort antal nomineringar från Aktuell Hållbarhets läsare och från en jury som består av Global Utmanings Tove Ahlström, Örebro universitets Tommy Borglund, förra årets bästa hållbarhetschef Anna Denell från Vasakronan och Aktuell Hållbarhets Jon Röhne.