Annons

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

zoom Ny inom Elite-koncernen. Jukka Turku ska basa över tre hotell i Malmö.
Ny inom Elite-koncernen. Jukka Turku ska basa över tre hotell i Malmö.
KARRIÄR. Hotellveteranen Jukka Turku har nyligen tillträtt som hotelldirektör för tre Elite-hotell i Malmö, efter många år inom Hilton och Radisson. Han tänker sticka ut genom en hög servicenivå, och hans anställda kan vänta sig mycket eget ansvar.
Annons

Hur ser din nya roll ut?

− Sedan 1 augusti är jag hotelldirektör för Elite Hotel Savoy, Elite Plaza Hotel och Elite Hotel Residens i Malmö.

Känns det nervöst att ha ansvar över tre hotell samtidigt?

− Nej, inte i min värld. Det blir allt vanligare att skapa kluster som går under samma ansvarsområde. 

Hur vill du beskriva de olika hotellen?

− Oj, jag är ingen expert efter bara en vecka på jobbet. Residens har 73 rum, medan Plaza och Savoy har 115 respektive 116 rum. Alla tre har sin egen karaktär, men Savoy är förstås mest känt och anrikt. Plaza är ett lite nyare, modernt cityhotell.

Det låter som en kul utmaning?

− Verkligen! Det är tre olika själar. Mycket handlar nu om att positionera dem prismässigt på marknaden.

Vad kommer du att tillföra som chef?

− Det återstår att se. De här hotellen har alltid varit välskötta, och jag befinner mig fortfarande i en analysfas. Om jag ändrar saker är tidigt att säga, men jag tror stenhårt på att framgång avgörs inom service. Jag vill att de anställda känner att jag litar på dem, så att de tar stort ansvar och fattar sina egna beslut.

Malmö verkar vara en het hotellmarknad?

− Jag har varit borta från Malmö under fem år, och väldigt mycket har hänt här. Det är en intressant marknad nu, med många nya aktörer och stora nya hotell.

Börjar marknaden bli mättad?

− Det kan jag inte uttala mig om, men visst är det tuff konkurrens. Just nu fokuserar jag på att träffa mitt eget folk, totalt är vi runt 70 fast anställda. Och så mycket extrapersonal förstås.

Vad tar du med dig från dina tidigare uppdrag?

− Senast kommer jag från Hilton på Kastrup, dessförinnan Malmö. Viss skillnad är det förstås att gå från global jätte till privat svensk kedja. Men På Hilton var det väldigt mycket struktur som ändå tillåter egna beslut, struktur som stödjer arbetet. Många tror nog att de globala jättarna gör allting efter en och samma manual, men det är helt fel.

Ser du några konkreta utmaningar för Elite?

− Hotellen går bra, men min filosofi är att bra alltid kan bli bättre. Det är en personlig målsättning. Allt vi gör eller presterar är för att bli ännu bättre i framtiden.

Hur återspeglas det i ditt ledarskap?

− Jag försöker delegera mycket ansvar och frihet, och uppmuntrar folk att tänka själva för att hitta nya lösningar och idéer. Man lär sig minst lika mycket av sina misstag, det gäller på alla nivåer. Ansvar gör att individen får växa, och man ska inte behöva fråga sin chef hela tiden.

Så man behöver inte vara rädd för att få dig som chef?

− Haha, nej man ska inte vara rädd. Är man rädd för sin chef har man ett stort problem i organisationen. Då kommer det inte fungera.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...