Annons

Han knep svensk finalplats med purjotorsk

zoom Svenske Anton Husa är skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018.
Svenske Anton Husa är skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018.
NYHETER. I går avgjordes semifinalen i kocktävlingen S.Pellegrino Young Chef i Stockholm. För Sverige tävlade två unga kockar och Anton Husa från Upper House i Göteborg är nu kvalificerad för den internationella finalen: ”Jag lyckades få till bra smaker”.
Annons

För tredje året i rad arrangerades kocktävlingen S.Pellegrino Young Chefs skandinaviska semifinal. På Aveqia i Stockholm gjorde tolv kockar under 30 upp om vem som ska representera Sverige i den stora finalen, som hålls i Milano i juni 2018.

 

Det var Anton Husa, dessertansvarig på Upper House Dining i Göteborg, som efter en heldags tävlande, tog hem segern.

 

– Det känns otroligt roligt. Jag har tränat hårt i två månader inför det här och det är härligt att få utdelning, säger Anton Husa.

Smak, färg och form

Tävlingen fördelas på 21 regioner som alla arrangerar en semifinal. Och i region Skandinavien-Baltikum tävlade 23-årige Anton Husa och Ina Niiniketo för Sverige mot tio andra kockar. Vinnarrätten var ”torsk med purjolöksfjäll”.

 

– Jag tror att jag vann eftersom jag lyckades få till väldigt bra smaker. Och att det blev en snygg rätt. Jag älskar att arbeta med färg och form, och jag skar upp purjolök som jag ringlade omlott över en torsk så att det liknade fjäll.

 

Vad var svårast att få till under tävlingen?

 

– Att få till fisken perfekt.

 

Kommer din tävlingsrätt att hamna på Upper Houses meny?

 

– Nej, det tror jag inte, bara att lägga på fiskfjällen tog 45 minuter och det är inte hållbart i en restaurang. Men det är inte omöjligt att någon del kan hamna på menyn, som grönsaksgarnityren.

 

Hur ska du ladda inför finalen i Milano?

 

– Jag och min flickvän ska resa till Jamaica över jul. Sedan ska jag träna med Henri Alen, en finsk kock som jag just fått kontakt med. Vi ska komma fram till hur vi kan göra torskrätten ännu bättre, jag kommer ju tävla med den i finalen. Det kanske går att göra något med serveringen, som att skära upp fisken direkt vid bordet.

 

Har du sikte på fler tävlingar?

 

– Nej, just nu är det fullt fokus på den här finalen, det får inte vara något annat som kommer i vägen, säger Anton Husa.

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå