I Riksgränsen, 20 mil norr om polcirkeln, finns en gammal smörjgrop som förvandlats till en av Sveriges mest spektakulära vinkällare. Här ligger designhotellet Niehku Mountain Villa, byggt på platsen för Malmbanans rundlokstall som var i drift mellan 1902 och 1923.
Smörjgropen/vinkällaren rymmer 3 000 buteljer och har ett glastak som också är en del av Niehkus matsalsgolv.
Vinkällaren ligger under matsalsgolvet
Toppsommelieren Hans Wejnefalk Larsson, med en bakgrund på bland annat tvåstjärniga Michelin-restaurangen Oaxen i Stockholm och prestigefyllda Hide i London, får nu ansvaret för vinkällaren.
– Jag ska övervaka Niehkus vinprogram, allt ifrån inköp till vinlista och vinpaket. Jag kommer också utbilda personalen så att alla som jobbar på golvet har kunskaper och verktyg för att jobba med vinprogrammet på ett optimalt sätt, säger Hans Wejnefalk Larsson och fortsätter:
– Min föregångare Sara Johansson har gjort ett fantastiskt jobb. Mitt uppdrag blir att ta vinprogrammet till nya höjder och spetsa utbudet lite grann.
Världens främsta vingårdar göms i källaren
I Niehkus vinkällare ligger fokus på kvalitet, småskalig produktion och välkända regioner. Här finns några av världens främsta vingårdar representerade.
– I dag har vi mycket Frankrike, Italien, Spanien och en del från USA. Det är viktigt att det finns saker man känner igen på en vinlista, vi måste lyssna på gästerna. Men jag vill också kunna överraska – kanske kan vi spetsa till det lite med något roligt och spännande tyskt, österrikiskt, ungerskt, kroatiskt… få in lite nya länder i vinpaketet, säger Hans Wejnefalk Larsson.
– Att Hans ansluter till Niehku-teamet är en stor tillgång i både kunskap och erfarenhet. Tillsammans vill vi fortsätta att utveckla den unika gästupplevelse som definierar Niehku, säger verksamhetsansvarig och kreativ chef Thomas Eidefors.
Utbildar sig till Master Sommelier
Hans Weinefalk Larsson är delägare i och medgrundare till företaget The Wine Hub, som bland annat erbjuder utbildningar och vinkurser för privatpersoner. Han kommer att fortsätta med den verksamheten parallellt med uppdraget för Niehku. Dessutom är han i slutfasen av en utbildning till Master Sommelier. En titel som enbart innehas av cirka 300 personer i världen.
Hur uppstod ditt vinintresse?
– Min pappa jobbade som vin- och spritimportör. Jag fick hänga med honom på resor och blev fascinerad. När jag fyllde 18 fick jag en sommelierutbildning i födelsedagspresent. Sedan har det bara fortsatt.
Vad ser du för trender i vinvärlden?
– I ett längre perspektiv ser jag att intresset för lokala druvsorter ökar. Konsumtionen går ner generellt i världen, något vi även ser här i Sverige och Norden, men min känsla är att folk dricker bättre viner. I restaurangbranschen ser jag en ökad nyfikenhet som jag verkligen välkomnar. Men ärligt talat upplever jag ofta gästerna som mer nyfikna än sommeliererna, säger Hans Wejnefalk Larsson.