Annons

Han surfar på sitt intresse – och sin jobbdröm

REPORTAGE. Vågorna fick Ola Thorsén från Oskarström att älska Bali. Så till den milda grad att han tillsammans med vännen Gabriel Gyllensund öppnade hotell intill stranden. Ett yrkesliv helt olikt det vanliga, där det är naturligt att använda präster som regnstoppare. 
Annons

Ola Thorsén från Oskarström i Halland lever sin dröm. Det må vara en klyscha, men i Olas fall är det en sanning. Och han har målmedvetet sett till att nå dit. För i Olas liv sker inget halvdant.

– Jag har alltid älskat vågor, eftersom jag surfar. Det var också vågorna som förde mig till Bali för första gången 2005.

Utbildade sig på Bali

För att få möjlighet att kombinera sin passion för med ett riktigt bra jobb, hoppade Ola på det fyraåriga program i hotelladministration som finns på Bali.

– Den här utbildningen fick mig att tänka till, och gav mig lust att bygga upp något från scratch.

När Olas vän Gabriel lät bygga en lodge i den lilla orten Kerobokan föll bitarna på plats. Klart att det två tillsammans skulle driva ett surfcamp själva. De tog in en lokal partner och började skissa på sina planer.

Det har varit ett enormt hårt arbete. Visserligen var lodgen med dess fem rum färdigbyggd, men det gällde att hitta rätt personal anpassad till målgruppen: 30-plussare, gärna par, som älskar att surfa. Dessutom sådan personal som kunde skapa härliga menyer och sköta fastigheten.

Men det gick! I september 2015 slog de tre vännerna upp portarna till sitt surfhotell. Och sedan dess har det i princip varit fullbokat för jämnan. Ryktet om det lilla hotellet med den relativt höga standarden i kombination med den avslappnade atmosfären har fått surfare från hela världen att komma. Många återkommer, gång på gång.

Inhyrd präst ska stoppa regn

Däremot sticker Ola inte under stol med att det är stor skillnad mellan att jobba inom besöksbranschen i Sverige och på Bali. Något som den fyra år långa utbildningen tack och lov förberett honom på.

– Här är människor väldigt religiösa och spirituella. Ska man ha ett stort event till exempel, anses det vara fullständigt självklart att man hyr in en präst som fungerar som regnstoppare.

Där har Ola insett att man måste mötas halvvägs. Det går inte att köra över personalen, här gäller det att respektera de seder som råder, samtidigt som man försiktigt gasar på för att komma framåt.

– En annan stor skillnad är att människorna här är väldigt subtila. Att få veta vad våra medarbetare egentligen tycker är svårt. Där har vi stor nytta av vår lokala delägare.

Numera delar han tiden mellan familjen i Oslo och hotellverksamheten på Bali. På så sätt får han ut det bästa av två världar, familjeliv och vardagsliv ena veckan och surf och arbetsliv andra veckan.

Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Daniel Müllern – stjärnkocken känd från Kockarnas Kamp, tävlingen Årets Kock och TV4 Nyhetsmorgon – driver till vardags restaurangen Tumült i Ystad. För att kunna fokusera 110 procent på gästerna är det avgörande med ett...