Annons

Han vill göra Voxnabruk känt i världen

zoom Från kök till camping. Christoffer Karlström har drivit Voxnabruk i sex år.
Från kök till camping. Christoffer Karlström har drivit Voxnabruk i sex år.
PORTRÄTT. Christoffer Karlström planerar att sätta Voxnabruk på den internationella kartan. Med vandringar, kanotturer, lokala specialiteter och satsningar på vinterturism vill han locka utländska turister till sitt Voxnabruk kanot & camping året runt. 
Annons

Christoffer Karlström var 22 år och redan trött på att laga mat dagarna i ända. Han ville byta jobb, göra något annat än att jobba som kock. Och – han insåg att han hade mer än 40 år kvar att arbeta.

– Så, när möjligheten att ta över Voxnabruks kanot & camping kom var det inget svårt beslut att fatta, säger Christoffer.

 

Vill bygga stugor

Idag har han drivit campingen i sex år. Verksamheten går bra, men Christoffer nöjer sig inte med ”bara bra”. Han vill förlänga säsongen. Hitta nya målgrupper. Göra Voxnabruk känt i världen.

– Då, när jag tog över Voxnabruk, passade det mig utmärkt att hyra den. Nu vill jag köpa den och genomföra de renoveringar jag drömmer om.

För närvarande finns de 28 bäddarna fördelade i sju rum, där gästerna delar dusch och toalett. Får Christoffer som han vill kommer han inom en snar framtid att kunna bygga stugor istället. Om och när han kommer att kunna ta över campingen är ännu inte klart, men enligt Christoffer pågår diskussioner med ägaren.

– Jag vill utvidga verksamheten. Jag får jättemånga förfrågningar om vandringar till exempel. Tänk att kunna erbjuda fina vandringspaket, där gästerna får med sig matlådor, övernattar på ställen längs med vägen och verkligen får uppleva Hälsingland.

 

Jobbar hårt för mer säsong

En av de starkaste attraktionerna idag är kanotpaddlingen som Christoffer erbjuder. Dessa vill han fortsätta med.

– Det är lite lustigt. Här skiljer sig svenskarna åt från andra europeiska turister. Medan svenskarna vill paddla i åar vill tyskarna och holländarna paddla i sjöar. Vi har både och, förklarar han.

Som det ser ut för närvarande varar Christoffers säsong maj – september. Men, som den entreprenör han är, jobbar han hårt för att förlänga säsongen. En av förebilderna är Järvsö kommun, där man sommartid erbjuder cykelturer och vintertid erbjuder skidåkning

– Vi har fantastiskt fiske här. Tänk att kunna erbjuda skidturer och isfiske. Eller långfärdsskridskor på våra vattendrag, säger han.