Annons

Här är finalisterna i Årets Kock 2025

zoom Årets Kock-finalister 2025!  Samuel Unéus
Årets Kock-finalister 2025! Samuel Unéus
NYHETER. Kvaltävlingen i Årets Kock 2025 avgjordes i helgen - Ida Bauhn är en av sex väl värda finalister som tävlar i SM i oktober.
Annons

Efter två intensiva tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola är nu kvaltävlingen i Årets Kock 2025, SM i professionell matlagning, avgjord. Finalisterna presenterades under en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm och de sex kockar som fick högst poäng har nu gått vidare till den stora finalen av Årets Kock 2025, som hålls 2 oktober i Annexet i Stockholm.

Besöksliv fick ett samtal med en av finalisterna, Ida Bauhn på restaurang Nour i Stockholm, som tävlade för första gången och dessutom fick juryns högsta poäng bland de tävlande. 

Grattis till finalplatsen i Årets Kock 2025! Hur känns det?

– Tack! Det känns lite overkligt fortfarande. Jag ville så gärna gå vidare och nu när jag är det så känns det nästan ofattbart. Nu är det bara att försöka smälta det här och sen ladda om.

Vad var svårast med tävlingen?

– Tävlingen var verkligen jättebra men jag var otroligt nervös innan – det var det svåraste. Det har varit en stor dröm för mig att vara med i Årets Kock och till slut vågade jag söka. Jag har tävlat förut i andra sammanhang och jag älskar känslan i tävlingsköket, men jag blev lite orolig innan och tänkte att den tävlingskänslan kanske inte infinner sig. Men den var där, jag skickade ut tallrikarna i tid och gjorde den bästa upplagningen jag gjort hittills. Jag gjorde det jag önskade och tränat för, det är jag stolt över.

Det är första gången du tävlar i Årets Kock och du fick högsta poäng. Imponerande! Vad var det som gjorde att du lyckades tror du?

– Ja, jag vet, jag kan inte fatta det. Och efter dag två så kände jag mig inte helt nöjd med min prestation.

Det låter som att du har väldigt höga krav på dig själv.

– Jag jobbar alltid mot perfektion och det enda jag tänker på är ju att leverera. Så, kanske är det lite så.

Första momentet var en sparrisrätt. Berätta mer om din tallrik.

– Grillen är en trygghet för mig i köket så jag serverade en grillad grön sparris, vassleinkokt vitspsrris med rökt ricotta,skummad beurreblanc, ramslöksolja och blomsterkrasse.

Hur ska du förbereda dig inför finalen den 2 oktober?

– Vi har inte fått så mycket information ännu men så snart det kommer så lägger jag upp taktik och ett träningsschema. Sen är det bara att träna på och försöka hålla en bra inställning. Jag ska ta så mycket hjälp jag kan av alla jag har omkring mig och följer jag bara planen så kommer det nog bli bra – så som jag gjorde nu!

Vad känns roligast och vad känns mest utmanande när du tänker på tävlingen framåt?

– Det roligaste är helt klart att få kliva in i tävlingsköket igen – den känslan är helt oslagbar. Det är nog det! Och utmaningen… det är vägen dit och upptrappningen. Att lyckas hålla känslorna i styr och allt det mentala. Man behöver landa i sig själv och verkligen lita på sig själv och den plan man tagit fram.

Det blir inte bara matlagning i sommar va? Vad har du för planer utöver träningen?

– Nej, jag ska vara lite ledig också såklart och vara med min familj. Jag ser fram emot det, säger Ida Bauhn.

Mycket hög nivå i år

Juryn som bedömde i kvalfinalen är några av branschens mest etablerade kockar under ledning av Jonas Dahlbom. Efter de två tävlingsdagarna var alla eniga om att nivån på årets tävlande är mycket hög.

– Det är en fantastisk nivå på finalisterna i år. De visar inte bara teknisk skicklighet utan också en enorm kreativitet och fingertoppskänsla. Det är tydligt att de verkligen brinner för sitt hantverk och det ska bli otroligt spännande att följa dem i finalen, säger juryordförande Jonas Dahlbom i ett pressmeddelande.

Helene Kugelberg, vd för Årets Kock AB, håller med.
– Det är sex helt fantastiska finalister som vi har i år. Finalen i oktober kommer att hålla mycket hög nivå, både vad gäller deltagare och innehåll. Vi ser också fram emot att introducera nya spännande moment i finalen.

Läs även om finalen och vinnaren i Årets Kock 2024 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!