Annons

Här är vinnarna i årets Gymnasie-SM

zoom Stolta vinnare av Gymnasie-SM 2024. Till höger i bild syns Julia Lehto Tapper och Ingrid Pettersson.
Stolta vinnare av Gymnasie-SM 2024. Till höger i bild syns Julia Lehto Tapper och Ingrid Pettersson.
NYHETER. Gymnasie-SM har korat årets vinnare. Besöksliv har pratat med guldmedaljörerna i servering, Ingrid Pettersson och Julia Lehto Tapper från Tranellska i Västerås.
Annons

Under två intensiva och spännande dagar avgjordes i helgen Gymnasie-SM i kök, hotell och servering på Internationella Hotell- och restaurangskolan i Stockholm.

I grenen Servering var nivån på finalisterna ovanligt hög och konkurrensen mellan de sex lagen var stenhård. Domarnas röst föll till sist på Ingrid Pettersson och Julia Lehto Tapper som går sista året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tranellska i Västerås.

– Jag är fortfarande helt skakis och kan inte riktigt fatta att vi vunnit. Men det känns ju sjukt kul! säger Julia Lehto Tapper.

Det betyder otroligt mycket för oss att vinna det här. Det är första gången vår skola Tranellska är med i Gymnasie-SM och bara det är väldigt stort, säger Ingrid Pettersson.

Juryns vinnarmotivering löd: Med stor yrkesskicklighet och ett lugn genom alla moment har detta lag visat en otroligt jämn och korrekt service. Er stora utmaning kommer bli nu på scen när enbart en av er kan få sin röst hörd.

– Ingrid tappade rösten och kunde inte prata under hela helgen. Vi blev helt enkelt tvungna att kommunicera på andra sätt. Men vi är väldigt bra på att samarbeta och det var det som gjorde att vi vann, säger Julia Lehto Tapper.

Vad är det som är så roligt med just servering?

– Både jag och Julia är väldigt sociala. Vi älskar att prata med folk och det får man ju verkligen göra i den här branschen. Man lär sig väldigt mycket och utvecklas mycket som person, säger Ingrid Pettersson

Vilket tävlingsmoment var svårast?

– Flamberingen på lunchen var ganska svår. Vi har övat på det i köket i skolan, men inte alls på det sätt vi fick göra i tävlingen. Trancheringen var också en utmaning, säger Julia Lehto Tapper.

Vad tar ni med er från finalhelgen?

– Det har varit superspännande och kul att få tävla, det är som att jobba på riktigt! Vi har också fått nya kontakter och en massa nya erfarenheter. Man lär sig verkligen jättemycket av att se hur andra gör.

I juni tar Julia Lehto Tapper och Ingrid Pettersson studenten och sedan väntar jobb på olika restauranger i Västerås. Båda stortrivs i branschen och har planer på att plugga vidare.

– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska satsa på än. Jag tycker att både kök och servering är väldigt roligt, säger Julia Lehto Tapper.

– Jag vill bli sommelier och har planer på att vidareutbilda mig till det på Grythyttan. Men först ska jag jobba ett tag, säger Ingrid Pettersson.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...