Annons

Här erbjuds krogar att ha uteservering på gågator

zoom Fler ytor att driva uteserveringar på. Det har Trafikkontoret i Stockholm sett till.
Fler ytor att driva uteserveringar på. Det har Trafikkontoret i Stockholm sett till.
NYHETER. Ha uteservering på parkeringsplatsen. Det uppmanar Trafikkontoret i Stockholm krogarna längs de tillfälliga gågatorna i stan – som blir fler i sommar.
Annons

I sommar blir några gator i Stockholms innerstad tillfälligt gågator. Liksom förra sommaren stängs biltrafiken av från en del av Skånegatan och Swedenborgsgatan. I år blir det även bilfritt på delar av Rörstrandsgatan. Och på Humlegårdsgatan blir det en popup-park.

Tjänstemännen på Trafikkontoret har även fått i uppdrag att kartlägga vilka ytterligare gator som kan göras om till tillfälliga gågator nästa sommar.

– Det är viktigt att avstängningen verkligen ger ett ökat stadsliv. Blir det bara tomt så blir det troligtvis inte så populärt. Det är ju parkeringsplatser som försvinner, säger Erik Jondelius på Trafikkontoret.

Bord istället för bilar

Beslutet är en del i projektet Levande Stockholm, som ska ge ett ökat stadsliv och trivssammare vistelsemiljöer. De kaféer och restauranger som vill kan söka polistillstånd för att använda parkeringplatserna utanför sin fasad och ha uteserveringar på dessa. Företag längs gatorna kan även ansöka om annan verksamhet.

– Vill någon till exempel sätta upp pingisbord och ha racketar i butiken som de lånar ut så vore det ju kul, säger Erik Jondelius. Eller om någon företagarförening ordnade en konstutställning eller liknande.

Det finns ytterligare skäl att flytta uteserveringar på gatan.

– Framkomligheten på trottoaren och ökad tillgänglighet blir bättre, viktigast för synskadade men också för alla med barnvagn. Vi blir fler i Stockholm, men trottoarerna blir inte bredare. Vi har de metrar vi har.

Hoppas på fler initiativ

Stockholm Stad har skickat ut ett första informationsbrev till berörda och härnäst ska närmare kontakter tas. De som deltog i satsningen förra året är snabba på att söka tillstånd nu.

– De har lärt sig vilka möjligheter som finns, säger Erik Jondelius. Och fastighetsägaren vid Humlegårdsgatan har låtit en arkitekt ta fram en ritning på en popup-park som de presenterat och som de bekostar själva. Ändring av vägmärken och ändrade trafikföreskrifter är exempel på sånt som vi står för. Vi hoppas att fler fastighetsägare, företagarföreningar och näringsidkare hör av sig!

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter