Annons

Här lyfter lokalbor sin stads turism

zoom Dressinåkning är en aktivitet att bli privatguidad till av lokalbor i Hultsfred.
Dressinåkning är en aktivitet att bli privatguidad till av lokalbor i Hultsfred.
NYHETER. Glöm turister med näsan djupt ner i stadskartan. I Hultsfreds kommun kan besökare få en lokalinvånare som guide utan att det kostar en enda krona. Nu lanserar man den personliga tjänsten – som går att boka på nätet. 
Annons

Trenden med lokala turistambassadörer sprider sig i landet. Besöksliv har tidigare skrivit om Strängnäs kommun som var först i landet med att ansluta sig till Global Greeter Network.

[LÄS MER: ”Unik ’turistmagnet’:Strängnäs-borna guidar själva”]

Hultsfred är den första kommunen i Småland med lokala guidepersoner som kan bokas på nätet. Här har man gått med i den världsomspännande organisationen Global Greeters.

Matchar turist med rätt person

Nu kommer lokalinvånarna att ge besökarna en rikare och mer personlig upplevelse, säger Malin Albertsson, Hultsfreds kommuns turism- och informationschef.

– Säg att en fiskeintresserad amerikan vill resa hit. Då fyller hen i en intresseanmälan på vår greeters-webb eller via Global Greeter Network. Sedan ser vi i vår bank av greeters vem som matchar personen bäst. Skillnaden mot en traditionell guide är att man får vardagsprägeln, oavsett om man väljer att fika eller fiska så möter man en person som kan berätta om livet här. Det blir som att ha en personlig guide – helt gratis.

Projektet bygger på ideella krafter och enligt Malin Albertsson är det viktigt att skapa en känsla av ambassadörskap bland lokalbefolkningen. 

– Det är oerhört viktigt för oss som liten kommun ur ett besöksnäringsperspektiv att alla som lever här känner sig som ambassadörer. Om man är stolt och vet att det finns mycket att visa upp så skapar det ett mervärde för besökare, som de inte får genom traditionell turism.

”Kul att prata med en främling”

Hittills har sju personer anmält sig till kommunens bank av bokningsbara greeters. Här finns allt från dem som jobbar med turism till musikintresserade. En av dem är Christian Holzer som hyr ut fritidshus i Basebo en mil utanför Hultsfred. Han har haft sitt första uppdrag.

– Det kom en kille från Kalmar för någon vecka sedan som jag träffade på järnvägsstationen. Vi gick en lång promenad och kikade på hus, i både gamla och nya områden. Det mest intressanta var vårt samtal om landsbygd, det är jätteroligt att prata med en främling på det här sättet, man kommer in på otippade saker.

För Christian Holzer fanns det flera skäl till att han ville delta.

– Dels är det roligt att lära känna nya människor, dels vill jag ge tillbaka till Hultsfred. Jag kom själv hit för tjugo år sedan och jag blev otroligt väl mottagen. Så jag köpte hus här några år senare och flyttade hit. Jag jobbar också med landsbygdsutveckling och det här är ett sätt att bidra.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter