Annons

Här rullas ny multiskidbana ut

zoom Den nya multiskidbanan i Orsa Grönklitt är ett led i att skapa nya möjligheter för bland annat rullskidåkare.
Den nya multiskidbanan i Orsa Grönklitt är ett led i att skapa nya möjligheter för bland annat rullskidåkare.
NYHETER. Nu står det klart att en multiskidbana kommer att byggas i Orsa Grönklitts längdskidstadion. Prislappen väntas landa på mer än 12 miljoner kronor. Redo för åkning är det nästa höst.
Annons

I oktober 2018 beräknas den nya multiskidbanan att öppna i Orsa Grönklitt. Banan ska bli fem kilometer lång och kommer att ha tre olika svårighetsgrader: en kortare slinga för nybörjare, en teknikslinga och det så kallade Långspåret.

– Intresset för projektet är redan mycket stort. Skidförbundet Dalarnas barn- och ungdomsverksamhet, motionärer och Vasaloppsåkare är några olika kategorier som kommer att komma hit, säger Hans Stjernqvist, projektledare och ordförande i Orsa skidklubb, till Borlänge Tidning.

 

Efterfrågat av elitutförare

Bakgrunden till projektet är att man vill få bort rullskidåkningen från vägarna runt Orsa. Eftersom det saknas vägrenar så sker det incidenter, berättar Bror Nilsson, som är tävlingsledare inom Orsa skidklubb.

Kostnaden för multiskidbanan beräknas landa på 12,3 miljoner kronor och för finansieringen står bland annat Arvsfonden, Orsa kommun och Grönklittsgruppen.

– Med det nya hotell Orsa Grönklitt planerar att bygga i skidanläggningen blir området med multibanan komplett, något bland andra eliten efterfrågat. Då finns allt samlat, boende, olika träningsformer, logi, restaurang och konferensmöjligheter på ett ställe året runt. Intresset för rullskidtävlingar är också stort, vilket vi kan arrangera när banan är klar, säger Bror Nilsson, tävlingsledare inom Orsa skidklubb.