Annons

Här skapas unik turism av lokalborna

zoom Palla äpplen och åk skruttig bil till en ättestupa. Genuina möten utgör turismkonceptet
Palla äpplen och åk skruttig bil till en ättestupa. Genuina möten utgör turismkonceptet "Meet the locals".
NYHETER. Många menar att man inte upplevt ett land fullt ut förrän man träffat lokalinvånarna. Det ska Turistrådet Västsverige nu råda bot på med sitt rykande färska initiativ Meet the Locals.
Annons

Fiska makrill, baka hallongrottor eller grilla en korv i skogen. Det finns massor av saker vi tar för självklart som samtidigt är extremt exotiskt för en turist.

– Och inom turismen världen över ser vi just nu två starka trender: Människor vill ha unika upplevelser samtidigt som de letar efter det genuina och inte vill slita på jordens resurser, säger Anna Martinez, som är projektledare på Turistrådet Västsverige.

 

Tipsas om gratis äpplen

Därför samlar nu Turistrådet Västsverige en rad olika initiativ inom delningsekonomin på webbplatsen Meet the Locals. Här kan turisterna få veta var det går att plocka gratis frukt, vilken soffa man kan sova på eller vem man kan samåka med för att ta sig till någon ny upplevelse.

– Men vi har också samlat en rad så kallade locals, som står redo att dela olika upplevelser med turister. Det kan handla om allt från att uppleva svenskt fika till att springa i vår vackra natur, säger Anna Martinez.

Jonathan Mattebo Persson är en av de locals som anmält sitt intresse. Hans plan är att antingen visa street art på Hisingen eller ta med sig turisten i sin ”skruttiga bil” till en ättestupa för att njuta av den vackra solnedgången och en hamburgare.

– Jag är översocial och tror på nätverk och på människans inneboende godhet, förklarar Jonathan sitt engagemang med.

 

”Mötet är resan”

Eftersom Meet the Locals precis påbörjats, har ännu inga turister fått möjlighet till något möte, men enligt Anna Martinez har ett 20-tal redan anmält intresse för att kunna fungera som local.

– För mig är mötet med människor själva resan. Finns det en liten chans till ett oväntat möte är det här en härlig idé, säger Jonathan Mattebo Persson.