Annons

Härjedalen drar in stöd till turistbyråer

zoom Härjedalens turistbyråer riskerar att försvinna.  Foto: Colourbox
Härjedalens turistbyråer riskerar att försvinna. Foto: Colourbox
NYHETER. Härjedalens kommun har inför budgetåret 2020 sagt upp avtalen med regionens destinationsbolag om stöd till turistbyråverksamheten. ”Vi har svårt att få ihop en plusbudget till 2020”, säger kommunen.
Annons

– Kommunen borde vilja stimulera branscher som skapar jobb och överlevnad för tusentals människor, säger Mats Lennartson, vd för Destination Funäsfjällen om det indragna stödet.

Det är från årsskiftet 2020 som kommunen har sagt upp avtalet med destinationsbolagen för Sveg, Lofsdalen, Funäsdalen och Hede-Vemdalen om stöd för att driva sina turistbyråer. Stödet ligger på cirka 2 miljoner kronor årligen.

– Vi behöver ha pengarna till vår kärnverksamhet som är vård, omsorg och skola, vi kommer att behöva omfördela resurserna under 2020, säger kommunalråd Anders Häggkvist (C) till Besöksliv.

Enligt Tidningen Härjedalen har Anders Häggkvist tidigare aviserat att kommunen behöver spara 20 miljoner kronor under 2020.

Hur påverkas destinationsbolagen av att få 2 miljoner kronor mindre per år?

– Det är förstås ett tapp för dem, men de får försöka hitta andra sätt att finansiera sina turistbyråer för att nå ut till besökare, säger vice kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander (S) och fortsätter:

– Vi är tyvärr i en situation där vi behöver se över varenda krona. Vi fick välja mellan att lägga ned Kulturskolan eller ungdomsgårdarna, men valde detta då vi tycker att det främst ska finnas en poäng med att bo i kommunen.