Annons

HELA LISTAN: Här är landets bästa vandrarhem

zoom Årets nykomling, STF Lurö, har bland annat en populär bastuflotte, som rymmer upp till 15 personer.
Årets nykomling, STF Lurö, har bland annat en populär bastuflotte, som rymmer upp till 15 personer.
NYHETER. Årets bästa anläggningar hos Svenska Turistföreningen prisades söndag kväll. Bland vinnarna fanns en anläggning där man kan bo i såväl en fyr som en segelbåt. 
Annons

De anläggningar som ingår i Svenska Turistföreningen, STF, är av olika karaktär och finns över hela Sverige. Nu har några av de som utmärkt sig extra under året fått pris.

Årets Kudde

Två av priserna röstas fram av gästerna, Årets Kudde Vandrarhem respektive Fjällstation. Där är flera av de nominerade populära sedan många år. Bland annat har årets silvermedaljör bland fjällstationerna, Blåhammaren, varit nominerad flera år och vann förra året. Mångåriga vinnaren Saltoluokta fick brons såväl i år som i fjol.

Fjällstation

Guldmedaljen bland fjällstationerna gick i år till STF Edsåsdalen, med motiveringen ”Sagolikt vackert i en dalgång ligger denna fjällstation. Här välkomnas såväl stora som små och det finns gott om plats för barn med spring i benen att busa runt. Med skidbackar för hela familjen och fina spår för den som hellre åker skidor på längden, är detta en gömd pärla i de svenska fjällen”.

Årets nykomling

En anläggning som aldrig tidigare varit nominerad är Lurö, som blev STF-medlemmar i år och vann kategorin Årets nykomling. Vandrarhemmet ligger på en ö i Vänern och som gäst kan man välja mellan olika boendeformer. Motiveringen lyder ”På en stilla ö i ett av Skandinaviens solrikaste områden, ligger denna pärla till nykomling. Strosa längs någon av alla stigar, ta ett dopp i sjön, eller grilla i vandrarhemmets kåta. Här bor du dessutom naturnära i stuga, segelbåt eller i en fyr och det erbjuds mat lagad av riktiga stjärnkockar.”

Gunnar Åberg är delägare och glad över utmärkelsen:

– Det har varit ett jättebra år, inte minst sen vi blev STF-medlemmar.

Vad är det som har hänt?

– Vi har bland annat tagit in nya kockar som kommer med nya influenser och vi har fått god respons på att maten är fantastisk. Den är baserad på Vänernfisk.

I motiveringen nämns att maten lagas av stjärnkockar. Berätta!

– Vi har ett samarbete med Krokstad Herrgård i Säffle. Ägaren där kommer att gå in som delägare hos oss. Och deras krögare Håkan Mattsson ansvarar för driften av Lurö Krog.

Hos er kan man förutom i vanliga rum även bo i fyr och segelbåt. Vad bokar på först?

– Det är nog fyren, som har traditionella separata rum. Det är praktiskt när  man är två.

Vad betyder guldmedaljen för er?

– För det första en masssa bra pr! Sveriges Radio Värmland har ringt och lokaltidningar och nu du. Det ger kanske fler gäster nästa år. Och så är priset ett bevis på att vi gjort något bra!

Vad händer nu?

– Vi ska fortsätta hålla en hög standard. Vi öppnar igen den 1 maj och har redan grupper inbokade. På vintern måste vi ha stängt. Vi är ju på en ö och det finns risk att isen lägger sig. Då blir man kvar därute.