Annons

Heldag för ny forskning inom besöksnäringen

zoom Förra veckan hölls det årliga mötet för forskare inom BFUF. Foto: Pressbild
Förra veckan hölls det årliga mötet för forskare inom BFUF. Foto: Pressbild
NYHETER. Hundturism, minskade klimatutsläpp och besöksnäringens förutsättningar i utsatta områden. Det var några av ämnena som avhandlades när BFUF bjöd in forskare med pågående projekt.
Annons

Förra veckan, den 18 april, var det dags för det årliga mötet då forskare presenterar status på sina projekt och samtidigt får en möjlighet att möta både andra forskare och parterna i BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond. Stina Algotson är vd för BFUF och fanns givetvis på plats.

– Det var en väldigt bra dag. Vi samlar varje år de projekt som är igång och ger dem 20 minuter vardera för att berätta var de befinner sig i processen. De har kommit olika långt, det är alltifrån de som i princip är färdiga och ska skriva slutrapport till dem som ännu inte startat, säger hon.

Forskning inom hundturism

Ett projekt som är i startskedet är “Hundturism med fokus på livskvalitet och destinationsresiliens”. Bakgrunden till projektet är att många hundägare vill ta med sitt husdjur på resan, men det finns många utmaningar. Hur kan besöksnäringen möta denna växande målgrupp och hantera eventuella problem? Det är frågan som forskare vid Lunds universitet nu ska undersöka.

– Det finns en miljon hundar i Sverige och forskarna ska prata med både Svenska Kennelklubben och branschen för att se vilka behov som finns och hur man löser det med allergiker, hur mycket det får kosta och andra utmaningar som finns.

Projekt inom klimat och social hållbarhet

Flera projekt handlar, på skilda sätt, om hållbarhet. Svenska Turistföreningen ska till exempel halvera sina klimatutsläpp till 2030 och tar hjälp av forskare från KTH som ska följa, vägleda och utvärdera processen.

Ett annat projekt handlar om social hållbarhet, närmare bestämt om besöksnäringens förutsättningar i utsatta områden.

– Projektet heter “Utkantens attraktivitet” och berör utsatta områden i Göteborg, Stockholm och Malmö. Forskarna, som kommer från Lunds universitet, har tidigare tittat på handel och nu handlar det om hur besöksnäringen kan göra områdena attraktiva. Vi brukar ju pratat om näringen som en jobb- och integrationsmotor men det här är en annan infallsvinkel som är väldigt intressant, säger Stina Algotson.

Läs mer om forskning inom hotellnäringen i intervjun med Elisabeth Haglund 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...