Annons

Helsingborg stöttar hotell och restauranger

zoom Foto: Helsingborgs Stad
Foto: Helsingborgs Stad
NYHETER. Efterskänkning av tillsynsavgifter, vuxenutbildning för hotellanställda och presentkort till kommunanställda på shopping och restauranger är några av insatserna Helsingborgs kommun gör för att stötta besöksnäringen.
Annons

Besöksnäringen befinner sig i ett extremt läge där över 50 000 personer redan har förlorat jobbet eller blivit varslade. Hotell, campingar och restauranger kämpar dagligen för att överleva. För att det ska vara möjligt och för att rädda så många jobb som möjligt måste kommunerna stoppa avgifter för bland annat tillsyn, inspektioner och uteserveringar under nästa år, menar Visita.

– Varje ny räkning kan vara droppen som får företagets bägare att rinna över i den situation vi befinner oss. Kommunerna måste göra vad de kan för att jobb och företag i besöksnäringen ska överleva krisen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

En av de kommuner som har vidtagit flera åtgärder för att stötta besöksnäring och handel är Helsingborg. Den 15 december beslutades i kommunfullmäktige att efterskänka eller återbetala 2020 års avgifter för tillsyn av serveringstillstånd och markupplåtelse för uteserveringar, avgifter som för små och medelstora företag kan vara betydande.

I samarbete med hotellgruppen i Helsingborg har Arbetsmarknadsförvaltningen på uppdrag av Helsingborgs Stad tagit fram ett utbildningspaket för hotellpersonal som är permitterad eller arbetssökande. Utbildningen har tagits fram av Akademi Båstad.

– Företagen befinner sig i en rejäl uppförsbacke och det gäller att hålla ut, för vi vet att det kommer en nedförsbacke och när det vänder kommer det att ske snabbt. Vi vet att arbetsgivarna kommer att behöva satsa och bygga upp sin organisation till en som lätt kan ställa om, säger Helén Rosenberg, utbildningsledare för den nya utbildningen på Akademi Båstad och fortsätter:

– Då gäller det att man rekryterar dem som skapar framtidens team, och det har vi utgått ifrån när vi har diskuterat utbildningen.

En annan insats som Helsingborgs kommun gör är att ge kommunens 11 000 anställda en julklapp i form av ett presentkort på 1 000 kronor att nyttja i Helsingborg City och shoppingcentrumet Väla och på så sätt stötta handel och besöksnäring.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...