Annons

Himmelsfjäll skapar över 250 arbetstillfällen

zoom Foto: Idre Himmelsfjäll
Foto: Idre Himmelsfjäll
NYHETER. I morgon onsdag invigs miljardsatsningen Himmelsfjäll i Idre. Förväntningarna är höga från alla håll. ”Vi har fått en ny motor”, säger Kjell Tenn (C) kommunalråd i Älvdalen.
Annons

32 år efter att Staffan Derning kom på idén till ett nytt fjällparadis i Idre står Himmelsfjäll klart och öppnar i morgon onsdag för allmänheten.

–Det känns väldigt roligt att vi har kommit hit. Vi började från ingenting för ett par år sedan, så det är häftigt att vi har en skidanläggning här i morgon, säger Torbjörn Wallin, vd för Himmelsfjäll som efterträdde Staffan Derning i rollen för knappt 2,5 år sedan.

Hur ligger ni till?

– Vi har byggt det vi ska göra, det har varit ett oerhört intensivt byggande av 18 nedfarter och 8 liftar på 14 månader, men nu är det är klart. I morgon ska vi ha sju nedfarter öppna och målet är att ha hela systemet öppet inom två veckor, säger Torbjörn Wallin.

Under morgondagens invigning kommer skolbarn från kommunens skolor som har friluftsdag, Svenska kyrkan ska välsigna anläggningen, och försvarsminister Peter Hultqvist är på plats från regeringen. Torbjörn Wallin väntar sig runt 1000 besökare.

– Det har investerats 1,7 miljarder kronor på två år i Himmelsfjäll. För en liten by som Idre med 1 000 invånare varav 275 har jobbat med detta, så det är många sysselsatta, säger Torbjörn Wallin.

Vad har du för förväntningar på morgondagen?

– Nånstans är det här startskottet på en lång resa som hela Älvdalens kommun kommer att få nytta och glädje av i många år framöver. Det är skönt att stå där vi är.

Kjell Tenn (C), kommunalråd Älvdalen gläds åt att projektet äntligen är i hamn.

– Vi tycker att det är jättebra, jag har under lång tid sagt att Idre fjäll har varit en motor och att vi skulle behöva ytterligare en för att bygga upp fler arbetstillfällen och få fler som flyttar in. Nu får vi en motor till, 32 år efter att Staffan Derning kom på idén med Himmelsfjäll.

Med det finns också utmaningar med expansionen, lägger han till.

– Visst finns det utmaningar med den här fantastiska utvecklingen, särskilt som vi också har Fjätervålen som är igång med sina storslagna planer. När expansionen tog fart för ett antal år sedan byggde vi ut reningsverket för 7 miljoner kronor och tog i så vi nästan spräckte skjortan, men nu är vi på väg mot att utnyttja hela den kapacitet som finns och måste ta höjd för ytterligare utveckling, och då är det frågan om både vatten och avlopp.

En annan utmaning är infrastrukturen.

– Vi har en bra väg till Särna, sedan är det en stor flaskhals, men det finns planer på att ordna bredare och säkrare väg även den sista biten till Idre. Vi hoppas även på en bättre väg mellan Sälen och Särna för att vi ska kunna locka över folk från den nya flygplatsen. Förhoppningen är att det ramlar av lite besöksnäring hos oss från den också.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...