Annons

Historisk vinst: Jessie Sommarström är Årets Kock

zoom
NYHETER. Det tog 34 år. Men nu står åter en kvinna på pallen i SM i professionell matlagning. ”En dröm som går i uppfyllelse” säger Jessie Sommarström.
Annons

Det sprutades en rejäl dusch av guldkonfetti på Annexet i Stockholm när vinnaren stod korad under torsdagen. Många i publiken grät, det liksom låg i luften att just denna tävlingsvinst betydde något alldeles extra, sa flera branschprofiler som var på plats.

– Det känns helt overkligt, men det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Jessie Sommarström till Besöksliv minutrarna efter att hon korats till Årets Kock 2022.

Från början var de åtta tävlanden, sedan blev de fyra: Ola Wallin, Anton Kardell, Oscar Persson och Jessie Sommarström. Det var också den kvartetten som haft högst poäng med sig in från den förra kvaltävlingen.

Mixern – ett stressmoment

Jessie har tävlat flera gånger i Året Kock, det här var hennes andra, men absolut sista, final.

– Jag har lovat min man Gordon Grimlund som också är kock att det här är sista gången. Min familj har varit helt otrolig som stått ut med mig under den här tiden, säger Jessie Sommarström.

Hon har även haft hjälp med träningen av förra årets vinnare Gustav Leonhardt och den tävlingsmeriterade Luqaz Ottosson samt backup från arbetsplatsen Urban Deli och Axfoundation.

Tävlingsdagen förflöt bra, enligt flera ur juryn. Jessie hade dock en mixer som inte funkade som den skulle, ett stressmoment till en början. Peter Jelksäter, del av den metodiska juryn, tyckte att det kändes jämnare än någonsin. Enligt honom var alla fyra kandidater som gick vidare av samma kaliber.

– Allra roligast med den här tävlingen är ju det kreativa i början när man får ta fram rätter, säger Jessie Sommarström.

Lyxvariant på ostmacka

Finaldagen bestod inledningsvis av två moment: att servera tre stycken kanapéer. En av dem skulle vara baserad på bröd, stärkelse eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. Det här momentet var också det Jessie kände sig mest nöjd med, och en kanapé som stack ut var hennes lyxvariant på en ”ostmacka”, något som hon brukar ha med sig ut i skogen.

– Kanapéerna var de som representerade mig mest, säger hon.

Dagens andra tävlingsuppgift bestod av att laga en varm huvudrätt med lammsadel som huvudråvara. Uppgiften var inspirerad av ikoniska kocken Karin Fransson och hur hon brukade tillaga lamm på sin krog Hotell Borgholm på Öland som också hade en stjärna i Guide Michelin. Karin Fransson satt även med i juryn och smakade av lammet som tävlingsdeltagarna inlett dagen med att stycka.

– Jag tycker att de tävlanden kunde haft mer tryck i lammet. Ibland var tillbehören roligare än själva lammet. Utan en krispig svål så smakar det ungefär som att suga på en tumme, säger hon.

Men Jessies lammanrättning föll juryn i smaken.

Hyllas av Sayan Isaksson

Under dagen delades också ut ett mentorspris till Karin Franssons ära. Det är instiftat sedan 2012 med syfte att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Vinnare blev Sayan Isaksson, som också haft Jessie Sommarström anställd som souschef på den numer stängda Michelin-krogen Esperanto.
– Just den här tävlingen har känts lite trött och nu äntligen får den lite energi, säger Sayan Isaksson och syftar på att det skulle ta 34 år för att en kvinna återigen skulle stå på pallen.

Sedan tävlingen startades 1983 har den bara vunnits av en enda kvinna: Kristina Persson år 1988. Därav är Jessie Sommarströms vinst historisk.

– Dels är hon kvinna men också 43 år gammal och tvåbarnsmorsa ovanpå det och så sopar hon banan på det här sättet. Det här är riktigt bra för svensk gastronomi i stort, säger Sayan Isaksson. Han säger att många unga kockar slutar gymnasiet och börja tävla direkt, Jessies vinst visar på hur erfarenhet vinner i längden.

”Fantastiska deltagare”

Under eftermiddagen kom sista tävlingsuppgiften som var ett överraskningsmoment: Att servera en rätt på fisken kummel samt en buljong med samma råvara. Helene Kugelberg, är nytillträdd VD för Årets Kock. Så här säger hon om resultatet:

– Det är historiskt! Deltagarna i år har varit fantastiska och det har varit så inspirerande att ha följt dem under tävlingens gång. Jessie är en mycket värdig vinnare med en otrolig personlighet, säger hon.

På andraplats kom Oskar Persson, följt av Ola Wallin på plats nummer tre och Anton Kardell som fyra.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...