Annons

Höga Kusten får ny lärlingsutbildning

zoom Från hösten 2018 kommer Härnösands gymnasium att erbjuda en lärlingsutbildning inom hotell, konferens och turism.
Från hösten 2018 kommer Härnösands gymnasium att erbjuda en lärlingsutbildning inom hotell, konferens och turism.
NYHETER. Nu står det klart att Härnösands gymnasium startar en lärlingsutbildning inom hotell, konferens och turism. ”Det här innebär ett efterfrågat tillskott av yrkesskickliga ungdomar till en bransch som skriker efter personal”, säger Peter Thomelius, Visitas utbildningschef.
Annons

Från och med höstterminen 2018 kommer Härnösands gymnasium att erbjuda en gymnasielärlingsutbildning inom hotell, konferens och turism. Utbildningen bygger på ett samarbete mellan skola och näringsliv och den har vuxit fram genom en dialog med Höga Kusten Turism.

– Vi vet att det finns ett stort behov av utbildad personal till branschen, så den här satsningen känns helt rätt, säger rektor Stellan Jakobsson på Härnösands gymnasium i ett pressmeddelande.

Den nya lärlingsutbildningen har två inriktningar – hotell och konferens samt turism – och den väntas erbjuda cirka tio platser. Tanken är att eleverna ska vara en vecka i klassrummet och två veckor ute på en arbetsplats. Och det som sticker ut är att eleverna under studietiden kommer att vara hos flera olika företag.

800 nya jobb

Höga Kusten har som mål att skapa 800 nya turismjobb inom tio år och här är kompetensförsörjningen en utmaning. I en enkätundersökning som gjorts bland Höga Kusten Turisms medlemsföretag uppger över hälften att de behöver rekrytera personal inför säsongen 2017. För dem kommer lärlingsutbildningen att spela en stor roll på sikt.

– Jag tycker det är utmärkt att en utbildning växer fram genom samverkan mellan skola och lokala branschföreträdare. Det borgar för ett bra söktryck och ett fortsatt samarbete. Och det här innebär ett efterfrågat tillskott av yrkesskickliga ungdomar till en bransch som skriker efter personal, säger Visitas utbildningschef Peter Thomelius.