Annons

Höga kusten satsar på naturturism

zoom Höga Kusten Turism har ett antal projekt igång för att öka områdets attraktionskraft som besöksmål.
Höga Kusten Turism har ett antal projekt igång för att öka områdets attraktionskraft som besöksmål.
NYHETER. Arkitektritade övernattningsstugor och vindskydd ska byggas längs Höga kustenleden med syftet att locka nya målgrupper och på sikt skapa arbetstillfällen. 
Annons

Med start nästa år ska ett tjugotal arkitektstudenter från Sverige, Norge, Finland och Danmark bjudas in till Skuleskogens nationalpark och Höga kustenleden. Tanken är att de ska inspireras av naturen och sedan skapa byggnader som allmänheten har nytta av.

– Det här är ett spännande projekt, något liknande har inte gjorts tidigare inom naturturism. Studenterna kommer att få fria händer att utveckla byggnader som kan ställas ut längs leden som skydd mot väder och vind. De kommer att vara här i två veckor för att inspireras av miljön och utifrån det hitta nya kreativa former, det kan bli vindskydd, stugor och grillplatser, säger Peter Holmqvist, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling ab.

Hitta en ekonomisk lösning

Projektet är ett initiativ från Sweco och företaget är också med om att finansiera det. Just nu pågår arbetet med att hitta en ekonomisk lösning med sponsorer. Det gäller också att få till en överenskommelse med Länsstyrelsen gällande var byggnaderna får placeras ut i skyddade områden. 

Höga Kusten Destinationsutveckling och Höga Kusten Turism har ett antal projekt igång för att öka områdets attraktionskraft som besöksmål.

– Vi vill ge människor ytterligare skäl att komma hit och uppleva den fantastiska naturen. Varför vill folk bo på Ishotellet i Jukkasjärvi eller i Treehotel? Jo, därför att de vill uppleva något nytt. Förhoppningen är att vi om tio år ska ha trettio spektakulära byggnader längs den 129 kilometer långa leden. På så sätt kan vi skapa flera mindre besöksmål och barnfamiljer kan nå dem med en kort vandring, säger Peter Holmqvist.

Jerry Engström är ägare av Friluftsbyn som ligger mitt i området. Han kommer att hålla i studenternas utflykter och han ser projektet som ett lyft för hela regionen.

Kan locka en internationell målgrupp

– För oss är det en fantastisk inspirationskälla, vi bygger också stugor och det här kommer att utveckla vår verksamhet. Projektet kan locka en internationell målgrupp och det gynnar hela området.

Peter Holmqvist håller med.

– Det här betyder oerhört mycket för Höga kusten. Projektet är en del av en satsning som på sikt kommer att skapa många jobb, målet fram till 2020 är 800 nya jobb inom besöksnäringen.