– Uppdraget är att besöka minst tre verksamheter här på Djurgården för efterföljande diskussioner kring värdskap.
Vi befinner oss i Gröna Lunds anrika teater på Djurgården. På scenen, där självaste Beatles spelade vid ett Sverigebesök 1963, står Maria Thulemark, lektor och engagerad vid Centrum för Besöksnäringsforskning vid Högskolan Dalarna.
Hon talar inför de studenter som anmält sig till “Kungliga Djurgården – Platsen och besöksnäringen”. Kursen inleddes den 3 april i syfte att stärka kunskapen för att kunna skapa attraktiva och konkurrenskraftiga platser. Studierna fortsätter till slutet av maj men det här är sista tillfället då de är samlade så även Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter, passar på att säga några avslutande ord.
– Ni är pionjärer! Sveriges första högskolekurs dedikerad en destination. Det är så coolt!
Passion och nyfikenhet
När de entusiastiska eleverna lämnat Gröna Lund får Besöksliv en pratstund med Maria, Camilla och Tobias Heldt, docent i turismvetenskap vid Högskolan Dalarna. Maria konstaterar att det är en bred grupp av människor som sökt kursen.
– En del har en lokal förankring och är anställda på Djurgården, arbetar som Stockholmsguider eller är boende i området. Men det är också människor som är generellt intresserade av platsutveckling och som har kommit från hela landet, säger hon.
– Det de har gemensamt är att de är engagerade, vilket hörs i diskussionerna vi har. Det finns en passion och en nyfikenhet i grunden för många i vår näring. Här tar man in passionen och nyfikenheten och kombinerar den med kunskap och akademiska studier, berättar Camilla.
Äkta upplevelser
Tobias konstaterar att just Djurgården är en passande plats – fast förankrad i historien, samtidigt som här finns en framåtblick. Båda han och de andra ser också betydelsen av att lyfta näringens viktiga samhällsroll.
– Besöksnäringen har verkligen stora möjligheter att påverka samhällsfrågor, som till exempel inkludering, och påverka beteenden i en positiv riktning, säger han.
– I en tid med stor oro kan besöksnäringen vara väldigt betydelsefull. Det finns ett djup i vår näring och vi kan erbjuda äkta, genuina upplevelser som ger perspektiv och mötesplatser som är trygga och meningsfulla. Vi spelar en viktigare roll än vi själva inser ibland, tillägger Camilla som också menar att ett vetenskapligt perspektiv gör att man växer och kan se sig själv som en del i ett större sammanhang.
Vad vill ni att studenterna tar med sig efter avslutad kurs?
– En ökad kunskap om Djurgården, liksom en ökad kunskap och nyfikenhet kring till exempel turismens möjligheter när det gäller hållbarhetsarbetet. För en del blir det kanske också en inblick i högskolestudier, det är en näring i behov av högre utbildning, säger Maria.
Kommer kursen att återkomma igen?
– Ja! Vi har bara utbildat 50 personer och har tagit höjd för fler, lovar Tobias Heldt.
LÄS ÄVEN vår tidigare artikel om det unika samarbetet.