Annons

Hon är Årets kvinna i besöksnäringen 2020

zoom Britta Jonsson Lindvall med Visitas vd Jonas Siljhammar och ordförande Maud Olofsson med en check på 25 000 kronor i pris. Foto: Visita
Britta Jonsson Lindvall med Visitas vd Jonas Siljhammar och ordförande Maud Olofsson med en check på 25 000 kronor i pris. Foto: Visita
NYHETER. Britta Jonsson Lindvall, grundare av världsberömda Tree Hotel i Harads får ta emot utmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen. ”Det känns väldigt speciellt”.
Annons

För tio år sedan togs de första spadtagen till det som skulle komma att bli en världskänd naturupplevelse bland trädtopparna – Tree Hotel i Harads. Idag fick grundare och ägare Britta Jonsson Lindvall ta emot branschutmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen på Visitadagen.

Delar av motiveringen löd:

”Hon har byggt upp ett liv, en arbetsplats och en världsattraktion i sin hembygd Harads, med naturen som utgångspunkt. Hon har skapat ett hotell som ger människor chansen att uppleva naturen bland trädtopparna samtidigt som de får en unikt designad boendeupplevelse.”

 Grattis till utmärkelsen, hur känns det?

– Tack, det känns väldigt stort för det är så personligt och extra speciellt när det är branschen som uppmärksammar. Vi har fått många priser genom åren, men detta känns viktigt. Vi fyller tio år i år också, vilket gör priset extra kul.

 Tree Hotel är numera en världsattraktion som du har byggt upp i din hembygd Harads. Var det en vision att det skulle bli så?

 – Vi hade i många år innan jobbat med landsbygdsutveckling och startat mycket olika saker i byn. Men vi ville göra någonting med Harads som skulle bestå. Så ett av målen var att göra något för bygden, men vi hade aldrig trott att det skulle bli så stort.

– Samtidigt blev det väldigt hajpat långt innan det öppnade, så det gick väldigt fort. Jag är väldigt stolt över att det blev något för byn och att många kan leva av det, det har ju startat många verksamheter kring Tree Hotel för de turister som det lockar, och det har satt Swedish Lapand på kartan med en ny destination.

Du har säkert berättat storyn hundratals gånger, men varifrån kom idén att bygga hotellrum bland trädtopparna?

 – Vi blev inspirerade av filmen Trädälskaren, en dokumentärfilm av Jonas xx. Den handlar om människans relation till träd. I filmen byggde han en trädkoja uppe i ett träd, som vi fick hyra för att se om det kunde bli en turistattraktion.

 Tree Hotel har mycket internationella gäster – hur har ni drabbats av coronakrisen?

 Vi blev helt förlamade från början, men så kom åtgärderna snabbt med permitteringar, vilket hjälpte oss. Vi tappade ju de utländska gästerna så vi började marknadsföra oss lokalt mot Västerbotten. Först gick beläggningen ned med 40 procent, men när reserestriktionerna lättade i juni kunde vi marknadsföra oss mot hela Sverige och då bokade det på igen. Vi har i stor utsträckning kunnat kompensera upp för det utländska bortfallet med svenska gäster.

Och hur känns det inför hösten?

– Vi har vår högsäsong i december till mars så det är kanske då vi blir mer drabbade. Då har vi 95 procents beläggning, varav 85 procent kommer från utlandet. Men hittills i höst ser det ganska bra ut, svenskarna är duktiga på att resa och unna sig.

Vad är ditt fokus framåt?

– Det är att hålla koll på vilka som inte kommer, det är fortfarande en hel del utländska bokningar som ligger kvar. Sedan gäller det att hela tiden anpassa till permitteringarna. Men under den här perioden har vi passat på att digitalisera och utbilda personal, och vi har fått mer tid att tänka kring organisationen och hur den ska se ut framåt. Vi har alltid varit måna om att ha heltidsanställda, men kanske måste gå över till mer säsongspersonal för att kunna vara mer flexibla.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...