Annons

Hon är Årets kvinna i besöksnäringen

zoom Prisad Titti Qvarnström.
Prisad Titti Qvarnström.
NYHETER. Michelin-krögaren Titti Qvarnström får prestigefyllda utmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen. Det stod klart under måndagskvällen då Visitadagen gick av stapeln.
Annons

För första gången har Visita delat ut utmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen ur Maud Olofssons 60-årsfond. Mottagare är Titti Qvarnström, köksmästare på Bloom in the Park i Malmö och första kvinna i Sverige att belönas med stjärna i Guide Michelin.

Grattis! På vilket sätt tycker du att du är en förebild?

– Oj, det är ju en jättesvår fråga. Jag har ju inte mig själv som förebild utan för min egen kamp. Men det mest uppenbara är ju att jag förutom att jag är kökschef och stjärnkock också råkar vara tjej. Jag brukade inte tänka på det men har ju blivit tvungen att göra det och har förstått att det kan vara svårt att stå upp i den här branschen för de som inte passar i normen.

– Många kolleger vill inte alls prata om frågan men här finns ett ansvar att ta. Jag tycker att det är viktigt att vi svarar även på absurda saker som ”hur är det att koka sparris som kvinna?” så att alla ser detta absurda och vi istället kan börja prata om det viktiga. Det här är också långt från det yrke som är mest problematiskt: Sjuksköterskor lyfter tyngre och jobbar nätter. Där är ingen pardon, de kan inte stänga.

När känner du dig riktigt nöjd?

– Det gör jag nog aldrig, jag är självkritisk. Men ibland kan jag släppa och tänka att det här får duga för den här gången. Jag tycker inte om att tävla men tävlar mot mig själv hela tiden; hackar snabbare, skalar precisare, steker exaktare … Och jag är hård mot mig själv och de runt mig, särskilt mot dem som jag ser potential hos.

Vad ger dig mest inspiration just nu?

– Jag faller alltid tillbaka på naturen och årstidsväxlingar. Nu kommer det skira gröna och ramslök och myskmadra – och det fungerar bra för det är ungefär den maten jag är sugen på på våren, men på hösten vill jag ha en gryta. It makes sense. Sen blir jag inspirerad av konst och sådant som får mig att fundera ett varv till. Även det abstrakta kan föda den kreativa processen.