Annons

Hon är krogkedjans ”Zlatan-värvning”

zoom Hon gick från Lux-koncernen till Proviants restauranger.
Hon gick från Lux-koncernen till Proviants restauranger.
KARRIÄR. Hon går från Lux-koncernen till Proviants restauranger. Cissi Wiik Lundström blir restaurangchef och återförenas med en gammal kollega.
Annons

Du beskrivs som en riktigt ”Zlatan-värvning”. Vilka är dina bästa chefs-egenskaper som landade dig nya jobbet?

–Jag är stolt över mitt yrke och jag kommer aldrig bli fullärd, det driver mig att hela tiden utvecklas. Sedan älskar jag det jag gör!

 

Du kommer närmast från Lux-koncernen. Vad tar du med dig därifrån till nya jobbet?

–En massa erfarenhet när det gäller personal och service. Efter sju år hos Henrik Norström har jag lärt mig otroligt mycket om hantverket i både kök och matsal. Vikten av närproducerat och råvarans ursprung det är något jag kommer ta med mig definitivt.

 

Vad ser du mest fram emot med nya jobbet?

–Att få vara i service och att få möjligheten att utvecklas inom yrket. Ska bli jättekul att arbeta med Mattias [Edlund, ägare av Proviant] igen! Mattias och jag arbetade tillsammans på Edsbacka krog för en evighet sedan. Det är få krögare i branschen som besitter så mycket erfarenhet som han gör.

 

Gästrelationer är del av din nya arbetsbeskrivning. Vad är viktigast för dig att tänka på med den biten?

–På Proviant har man alltid tagit väldigt väl hand om sina gäster vilket gett dem en hel del stamgäster. Min utmaning blir att skapa nya gästrelationer och bibehålla gamla.

 

Samtidigt som du blir övergripande restaurangchef så ska du även stå för den dagliga driften av er restaurang på Sturegatan. Hur ska du hinna med allt?

–Jag har många bra medarbetare runt omkring mig, utan dem skulle det inte gå.

 

Hur hamnade du i restaurangbranschen från första början?

–Jag började som 15-åring, en bekant hade en cateringfirma och lagade mat på privata tillställningar. Det var alltid ordning och reda på dessa bjudningar och maten serverades alltid enligt klassisk fatservering och avslutades alltid med glassbomber tunga som bly. Jag förälskade mig där och då i branschen.

 

Att jobba inom restaurang har haft ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Vad kan man göra inifrån branschen för att förändra de attityderna?

–Vi måste ta hand om och vårda vår personal så att dem vill stanna i branschen, jag tror tyvärr att många är urusla på det. På Proviant sitter hela teamet ner en timme tillsammans och äter en vällagad måltid, det skapar en teamkänsla som är otroligt värdefull, vi har en stund tillsammans då vi pratar och lär känna varandra. Jag tror att vi kan ändra de negativa attityderna om vi får medarbetare som mår bra och som känner en glädje och en respekt till yrket.

 

Vad gör en bra restaurangchef, enligt dig?

–En bra restaurangchef är en lagspelare som inspirerar och kommunicerar med sitt team. 

 

Hur får du personal att växa i sina roller?

–Ansvar och utbildning. Jag försöker avsätta ett par minuter inför varje service. Då pratar vi vin, service, mat och allt som hör yrket till. Mitt team ska aldrig känna en osäkerhet att inte veta eller våga fråga. 

 

Vad kännetecknar en sund personalpolitik på restaurang?

–På Proviant pratar vi sällan titlar, vi jobbar i team och alla är lika viktiga nyckelspelare jag tror att det är en del av en sund personalpolitik. Kök och matsal är ett och alla är vi på plats för att göra vårt yttersta för att gästen ska få den absolut bästa upplevelsen.

 

 

Har du någon förebild eller mentor i branschen? Vem och varför?

–Jag har haft turen att alltid omges av starka, ambitiösa och målmedvetna kvinnor som jag lärt mig otroligt mycket av. Christina Österlund anställde mig på Edsbacka krog då jag var 23 år. Helt grön och oerfaren när det gällde fine dining. Hon trodde på mig och gav inte upp. Jag grät för jag kände mig totalt värdelös som varken kunde vin eller franska mattermer och var livrädd för att göra fel. Cicki fortsatte coacha mig och gav inte upp. Hon är en förebild, helt klart! 

 

Hur kopplar du av en ledig dag?

–Då umgås jag med min familj, äter gott och bakar när tid finns.