Annons

Prisas för sina insatser i besöksnäringen

zoom
NYHETER. Petter Stordalen och Anna Jonsson var vinnarna på Visitadagen. Nordic Choice-grundaren tilldelades en plats i Visita Hall of Fame medan Sibylla-drottningen från Jämtland blev Årets Kvinna i besöksnäringen.
Annons

Nordic Choice-grundaren Petter Stordalen valdes under Visitadagen in i Visita Hall of fame. Utmärkelsen får han bland annat för sitt entreprenörskap och starka engagemang i miljö- och klimatfrågor.

– Det här priset betyder väldigt mycket för mig och jag är otroligt stolt och tacksam över att bli invald i Visitas Hall of Fame. Det är inte bara den finaste utmärkelsen inom svensk besöksnäring. Det är också ett kvitto på att det arbete som alla 16 500 medarbetare inom Nordic Choice Hotels gör verkligen bidrar till besöksnäringen och inspirerar branschen, säger Petter Stordalen i en kommentar.

Utmärkelsen Årets kvinna i besöksnäringen tilldelades Anna Jonsson, ägare av fyra Sibyllarestauranger i Jämtland, och dessutom den franchisetagare i kedjan med flest kök. Hon tilldelades utmärkelsen bland annat för hennes ledarskap och förmåga att ständigt vilja utveckla och förbättra.

Grattis Anna, hur känns det?

– Det är helt otroligt måste jag säga. Man gör det man gör, och jag är från Norrland och jobbar på Sibylla liksom. Jag gör bara det jag älskar och tycker inte det är så märkvärdigt. Men nu när det har sjunkit in är jag ändå jävligt stolt och känner att det man gör kanske betyder något trots allt.

Du tilldelas priset bland annat för ditt ledarskap, vad utmärker det?

– Att jag är en i gänget, det är mitt sätt att leda människor, att få alla att känna sig inkluderade. Jag gör samma saker som mina anställda, det är så man får dem med sig och ger dem ansvar. Mina anställda är bättre än mig på så många saker.

Anna Jonsson har 41 anställda på sina fyra Sibyllarestauranger, många unga, flera nyanlända, och ett gäng lite äldre som har stannat kvar i många år.

Varför stannar de?

– Det måste vara för att de tycker att det är kul och utvecklande att jobba hos mig.

Ditt sätt att utveckla dina restauranger uppmärksammas också, berätta.

 – Jag är aldrig nöjd, utan vill hela tiden förbättra; jag köper nya maskiner, renoverar, gör om. Min hjärna tänker hela tiden på hur vi ska bli så effektiva som möjligt, jag tror att det är det som har gjort att det går så bra, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att detta har bidragit till att folk tycker att det är roligt att jobba med mig, för att det hela tiden händer saker. Jag letar förbättringspotential i allting,

Vad betyder utmärkelsen Årets Kvinna för dig och företaget?

– Den betyder mycket. Jag brukar prata med mina unga tjejer att vi måste våga ta plats och tro på oss själva för vi kan så mycket. Det är många tjejer i vår bransch, men det är karlarna som äger restaurangerna. När det gäller att inta de höga positionerna eller tävla så är det alltid männen som är där, vi tjejer behöver bli bättre på att hylla oss själva och det försöker jag implementera hos mina unga anställda. Priset betyder mycket för oss kvinnor för att visa att vi faktisk kan.

– I Sibylla har vi 170 franchisetagare och jag är den enda i hela kedjan som har fyra kök och jag är tjej – det är jag stolt över.

Har du haft någon förebild i din karriär?

–En kompis till min pappa som var Ica-handlare i Hede, han jobbade mycket hela tiden och var alltid glad och trevlig och tog hand om kunderna. Det såg jag och jag ville bli som honom. Sedan har jag haft Peter Englund, en franchisetagare som jag började jobba hos i gymnasiet. Han måste ha sett potentialen i mig, så när jag sa att jag vile ha ett eget kök så hjälpte han mig. Sedan dess har jag bara jobbat och jobbat i takt med att företaget har vuxit.

Har du något i din karriär som du är extra stolt över?

– Jag är stolt över alla som har jobbat hos mig och jobbar hos mig idag, och över att många har sagt till mig att jag är deras förebild. Jag är stolt över att de går ut med en bra självkänsla och kan känna att de klarar sig ute i värden.