Annons

Hon blev Årets kvinnliga sommelier: ”Jättekul!”

zoom Glädjestrålande vinnare. Emma Ziemann är Sveriges bästa kvinnliga sommelier i år.
Glädjestrålande vinnare. Emma Ziemann är Sveriges bästa kvinnliga sommelier i år.
NYHETER. Det blev tredje gången gillt för Emma Ziemann från Kungälv utanför Göteborg. Under måndagen kammade hon hem seger i prestigefyllda Lily Bollinger Award, en dryckestävling för sommelierer som är kvinnor. ”Det känns jättekul att stå här, i år var mitt år” ropade hon mitt i segeryran från prispallen.
Annons

Något har hänt på sommelierscenen. Det är inte längre en tävlingsarena bara för män. Kvinnliga sommelierer som Maya Samuelsson, känd från TV4, och Beatrice Becher, både SM – och NM-vinnare, har banat väg för en ny generation av tävlingstörstande sommelierer.

Lily Bollinger Award är bara öppen för kvinnor och vill inspirera till att få flera tjejer att tävla. Champagnehuset Bollinger styrdes nämligen i 30 år av den karismatiska vingårdsägarinnan Lily, också en av få kvinnor inom sin yrkeskår, och hon har fått ge namn åt tävlingen.

”Känner extra stolthet”

Kandidaterna i veckans kamp tävlade i momenten teori, blindprovning, frågequiz, vinservering och servering av champagne inför publik. Finalisternas prestationer bedömdes av en kvalificerad jury.

För 27-åriga Göteborgaren Emma Ziemann, som till vardags jobbar på restaurang Upper House, blev det tredje gången gillt som tävlande i Lily Bollinger Award, men först på finalplats.

– Det känns jättekul att stå här, i år var mitt år!, ropar hon från scenen.

– Jag känner en extra stolthet i att få ha tävlat mot så duktiga personer, lägger Emma Ziemann till.

Vad krävs för att bli en vass sommelier?

–Man måste kämpa. Det är jättemycket teori. Vårt jobb är ju att hjälpa folk hitta rätt med hjälp av vår kunskap.

Upplever du att fler kvinnor syns och tävlar i sommeliersammanhang numer?

–Ja, vi får mer utrymme medialt och det är generellt fler tjejer som syns i branschen, vilket är kul.