Annons

Hon gick hela vägen till toppen i Sommerlier-SM

zoom
"Jag är så chockad, så glad, så förvirrad", sa Emma Ziemann efter att hon kammat hem SM-titeln. Foto: Mikael Göransson
NYHETER. Under söndagen gick landets mest prestigefyllda sommeliertävling av stapeln. Den redan väl meriterade Emma Ziemann, 29, kammade hem SM-titeln. ”Det är så många känslor just nu att jag knappt förstår någonting”, sa en glädjestrålande vinnare.
Annons

Tre kandidater med tung vinkunskap i bagaget gjorde upp i final.

Men när dagen rundades av under söndagen stod det klart att Emma Ziemann, till vardags hovmästare på Thörnströms Kök i Göteborg, var den som skulle få höja guldpokalen till skyn.

– Jag är så chockad, så glad, så förvirrad! Det är så många känslor just nu att jag knappt förstår någonting, säger SM-vinnaren.

Hon fortsätter:

– Jag beundrar båda två som jag var i finalen med, det är en chock att jag i den här tävlingen var snäppet vassare.

Hon och hennes medtävlanden Joakim Borgström, trea, och Ellen Franzén, tvåa, testades inom en rad olika moment. Till exempel: teoriprov, blindprovning av sprit och vin, rekommendation av öl och mat, spritservering och dekantering. Och så Emmas akilleshäl – upphällning av champagne som ska fördelas lika i alla glasen.

– Jag är klassikt dålig på det. Det handlar om nerver, så fort jag börjar tänka så blir det nervöst.

Men för Emma gick det hela vägen ändå. Även om hon säger att det var lite tufft att kombinera mat och öl så är det ändå stressen och pressen som tävlingen som utgör som känns mest. Inför det här mästerskapet har hon pluggat minst två timmar varje dag under en längre tid.

Emma Ziemann är i tävlingssammanhang ett välkänt namn. För bara några veckor sedan kom hon trea i NM i servering, och 2016 vann hon Lily Bollinger Award, den tävling som premierar kvinnliga sommelierer i landet. Under SM blev det femte gången gillt för Emma.

Varför är det viktigt att tävla i sommelieri?

–För att bevisa hur komplext vårt arbetsområde år, hur många saker det är vi faktiskt vi förväntas att kunna i vårt jobb och för att höja statusen på våran yrkesroll.

Utveckla!

– Till exempel att det här är ett yrke man inte bara jobbar på vid sidan av, utan något vi är passionerade av och något som kräver mycket av en på ett personligt plan, engagemang och kunskap och fingertoppskänsla.

Nästa tävling blir de Nordiska Mästerskapen som går av stapeln i Oslo i september.