Annons

Hon lagar landets bästa seniormat

zoom Karoline Nordefors utsågs till Årets seniorkock i White Guide Senior.
Karoline Nordefors utsågs till Årets seniorkock i White Guide Senior.
NYHETER. Från början undersköterska – nu kock som prisas för sin smarta och goda äldremat. Träffa Karoline Nordefors som just utsetts till Årets seniorkock av White Guide Senior.
Annons

För fjärde gången utsågs Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden i White Guide Junior och White Guide Senior. Ceremonin hölls på Malmö Live 13 september med Tina Nordström som konferencier och Leif Mannerström och Paul Svensson var på plats.  

Priser delades ut i tretton olika kategorier och Karoline Nordefors från Stocksundsgården utsågs till Årets seniorkock.

 

Grattis, hur känns det?

 

Jag hade som mål att inte hamna sämre än topp tre men när jag sedan vann blev jag helt omtumlad. Jag är rätt säker på mig själv men när jag gick upp på scenen för att ta emot priset så kunde jag knappt prata, säger Karoline Nordefors.

 

Hur började din kockbana?

 

– Jag har ingen bakgrund som kock, i grunden är jag undersköterska. Den nya karriären började på ett äldreboende där jag jobbade tidigare. Jag fick rycka in då kockarna hade semester och det var såklart jättetufft. Jag har lärt mig allt själv och bara jobbat som kock i 2,5 år, så det är en personlig seger att få höra att jag är bäst i Sverige på seniormat. Jag vill vara en inspiratör och lyfta den här frågan bredare och nu får jag fler möjligheter.

 

Hur skulle du beskriva din matfilosofi?

 

– Jag vill skapa en modern gastronomi inom seniormaten. Det handlar om att anpassa konsistensen för de gamla, medelåldern hos oss är 93 år och alla ska kunna tugga. Men man får inte göra avkall på bra råvaror eller att jobba efter säsong. Det gäller att tänka utanför föreställningen om vad som är normalt.

 

Kan du ge ett exempel på en sådan rätt?

 

– Pulled pork i hamburgare. Vi kallade det långkok och de tyckte att det var spännande. Vi brukar laga varianter på gammeldags rätter med en modern touch, som kryddkokt kalvtunga med äppelmos, kokta rotsaker och pepparrot. När man jobbar inom äldrevården så får man ofta nöja sig med vad kommunen upphandlat, men jag tycker att man kan ställa höga krav på sin leverantör.

 

Har du något tips till andra som också vill höja kvalitén på seniormat?

– Beställ en hel låda av samma frukt eller grönsak och ha det som tema. Det blir en utmaning att skapa många olika rätter av en enda produktgrupp. Du måste vara kreativ och påläst, och plötsligt har du tio nya tillbehör till din mat – utan att det behöver bli dyrare.